Rekordný rok hradu uzavrie tradičný Silvester na hrade Šariš

Už tradične bude záver roka na hrade Šariš patriť turistom z Veľkého Šariša, Prešova a okolia, ktorí sa zídu na 34. ročníku akcie Silvester na hrade Šariš. Podujatie zavŕši v rámci návštevnosti rekordný rok hradu a symbolicky otvorí nový rok, ktorý má byť ešte bohatší na rôzne akcie.

31.12.2019 10:00
debata

Začiatok podujatia Silvester na hrade Šariš je naplánovaný na 31. decembra o 11:00. Zdatní turisti majú naplánovanú pešiu prechádzku z Prešova a okolitých obcí. Ostatní sa môžu pod hrad priviezť linkou mestskej hromadnej dopravy číslo 45 alebo vlakom zo stanice Prešov.

Ako tradične si v rámci silvestrovského výstupu, ktorý organizuje Kultúrno-informačné centrum Veľký Šariš v spolupráci s Regionálnou radou Klubu slovenských turistov Prešov, zavinšujú všetko najlepšie do nového roku.

Každý účastník pritom dostane malú pozornosť, pre deti sú pripravené sladkosti. Účastníci akcie si pripravia spoločný táborák. Zahriať sa môžu pripraveným čajom.

„Uvidíme aké bude počasie. Verím ale, že účasť bude opäť slušná. Po minulé roky, keď bolo dobré počasie, mali sme na Silvestra na hrade aj 1 500 návštev­níkov,“ pripomenul správca hradu Ladislav Babuščák.

Podujatie uzavrie podľa správcu hradu vydarený rok, počas ktorého hradní pracovníci dokončili dva nové hradné múry a zväčšili plochu pre návštevníkov.

Pribudol tiež nový most vyrobený stredovekou technikou a na najvyššom mieste umiestnili aj nový ďalekohľad, ktorým môžu turisti obdivovať okolie.

Niekoľkoročné práce na hradnom nádvorí sa podľa jeho správcu prejavujú aj v rastúcej návštevnosti. Tá v tomto roku prekročila 20-tisíc návštevníkov.

„Návštevnosť sa nám zvýšila o približne 15 percent. Tým, že vyberáme vstupné, máme nejaké štatistiky koľko lístkov sme predali, koľko ľudí navštívilo hrad a máme teda určitý prehľad. Samozrejme, že to nie sú úplne presné štatistiky, lebo nezapočítavame tam deti a obyvateľov Veľkého Šariša, ktorí majú vstup zdarma. Ale má to pozitívny trend,“ vysvetlil Babuščák.

Najsilnejšími mesiacmi z hľadiska návštevnosti podľa neho boli máj, september a október. „V lete chodia ľudia skôr niekde k moru,“ podotkol správca hradu, ktorý je prístupný celý rok. Od mája do októbra sú na ňom denne zabezpečené služby vrátane prevádzky informačného stánku, občerstvenia, či prehliadky donjonu.

V zimných mesiacoch od decembra do apríla sú prehliadky so sprievodcom iba počas víkendu. Pozitívny trend v návštevnosti sa podľa Babuščáka prejavuje od minulého roku, kedy na hrade sprístupnili donjon.

„Ten je veľkým lákadlom a sú naňho veľmi dobre ohlasy, ľudia sú spokojní. Otvorením donjonu sme umožnili prehliadku hradu so sprievodcom a je to predsa len o inom, keď návštevníci dostanú odborný výklad o tom, kde sa nachádzajú, aký je to hrad, čo sa na ňom dialo a podobne,“ dodal Babuščák.

Na budúci rok chcú na hrade pripraviť ešte bohatší program ako po minulé roky. „Čím ďalej, tým viac si uvedomujeme, že to nie je len o výstavbe, respektíve záchrane hradu, ale že sa hrad dostáva do stavu, kedy ho potrebujeme naplniť aj programom. Pretože je málo, keď si ľudia prídu posedieť, opiecť slaninu a idú naspäť. Chceme pre nich vytvoriť takú atmosféru, aby mali čo vidieť a zažiť. Program na budúci rok preto bude bohatší, bude viac rôznych kultúrnych aj náučných akcií a verím, že každý z návštevníkov si tam nájde to, čo ho zaujíma,“ uviedol Babuščák.

Ako prezradil, okrem tradičných akcií ako sú Šarišské hradné hry, Filmová noc na hrade, alebo Pivovarsko-hradná sedemtisícovka, plánujú v spolupráci s prešovským planetáriom robiť nočné pozorovanie oblohy, chystajú aj podujatie na Jánsku noc a tiež jedno prekvapenie.

„Prezradím len, že by sme chceli na hrade spraviť zápis do slovenskej knihy rekordov. Aký, to prezradíme neskôr. Pripravujeme ale aj množstvo iných, drobných akcií, ktoré pritiahnu návštevníkov, aby sme zase zvýšili návštevnosť hradu a aby to povedomie o hrade bolo ešte vyššie,“ dodal Babuščák.

Tomuto cieľu môžu podľa neho napomôcť aj získané ocenenia. Za minulý rok hrad dostal v ankete Krajskej organizácie cestovného ruchu severovýchod Slovenska Najlepší v cestovnom ruchu ocenenie pre najlepší produkt cestovného ruchu za obnovu a sprístupnenie hradného donjonu.

V aktuálnom ročníku ankety je v rovnakej kategórii nominovaný nový drevený dubový most na hrade, ktorý je postavený tradičnou stredovekou technikou bez použitia akéhokoľvek kovového klinca. Most umožnil pre návštevníkov aj bezbariérový prístup na horný hrad.

Okrem mosta sa o ocenenie vo verejnom hlasovaní verejnosti uchádza aj jeho autor – tesár Jaroslav Hyrja v novej kategórii Remeslo má zlaté dno. V kategórii zamestnanec cestovného ruchu je nominovaná sprievodkyňa Rúna Tkáčíková.

Kultúrno-informačné centrum na hrade, v ktorom pracuje, sa zase uchádza o ocenenie pre najlepšie informačné zariadenie. Hlasovanie o najlepších v cestovnom ruchu prebieha na stránkach www.severovychod.sk do 13. januára.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hrad Šariš #Silvester 2019