Ako sa zmenilo lietanie za posledné roky? Dramaticky. Tu je 8 kľúčových faktov

Cestovanie už nie je tým, čím bývalo. Je rýchlejšie, dostupnejšie, bezpečnejšie, modernejšie. A o lietaní to platí dvojnásobne - letecká doprava a organizácia okolo nej prešla za niekoľko rokov veľkým vývojom.

28.01.2020 07:00
lietadlo, paluba, cestujúci, tablet, počítač Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čo sa zmenilo za posledné obdobie podľa Businessinsider­.sg?

V prvom rade – cestovanie lietadlami je dnes lacnejšie ako v minulosti. Letenky od 70. rokov minulého storočia zlacneli v priemere o 50 %. Lieta viac priamych letov bez medzipristátia, vďaka technickému pokroku a väčšiemu dopytu zo strany pasažierov.

Lietadlá opúšťajú zem takmer úplne naplnené, vďaka čomu môžu aj znižovať ceny letov. Kým v roku 2000 sa pohybovala priemerná naplnenosť lietadiel okolo 70 %, dnes je to je na úrovni 80 %.

A aby sa do stroja zmestilo ešte viac osôb, sedadlá v ekonomickej triede sa za posledné roky zmenšili a priestor na nohy sa scvrkol – za posledných 30 rokov o približne 8 centimetrov.

Kedysi pasažier pred cestou zamieril najprv do cestovnej kancelárie, kde si z ponuky vybral vhodný let a zakúpil si letenku. Dnes je na internete množstvo internetových stránok – od tých, ktoré patria samotným dopravcom, až po predajcov, ktorí majú v ponuke všetky linky a letecké spoločnosti. Aj keď mnoho z nich existuje už od 90. rokov, až v poslednom desaťročí nabral individuálny nákup leteniek svoj skutočný rozmach.

Ďalším krokom je takzvaný check-in. V súčasnosti sú na letiskách bežným javom samoobslužné odbavovacie kiosky, ktoré dopĺňajú alebo nahrádzajú zaužívané pultíky so zamestnancami. Kiosky sa začali objavovať v letiskových halách už od roku 2000, no doposiaľ asi polovica cestujúcich preferuje check-in so živou bytosťou.

Dnes sa takmer celý priebeh letu zaobíde bez papierov, čo je ekologické, ekonomické aj veľmi praktické. Od online rezervácie a registrácie až po elektronické palubné lístky uložené v mobile.

S dostupnosťou lietania sa spája aj stúpajúce množstvo cestujúcich. V súčastnosti sa do oblakov necháva vzniesť toľko ľudí, ako nikdy predtým v histórii a počet prepravených stále stúpa. Podľa údajov Medzinárodného združenia leteckých dopravcov cestovalo v roku 2016 lietadlami 3,8 miliardy pasažierov a podľa predpovedí stúpne toto číslo do roku 2035 na 7,2 miliardy.

Kto čaká počas letu lukulské hody, môže ostať sklamaný. Nápoje a teplé jedlá sa dnes podávajú už len počas dlhých medzinárodných letov. Počas krátkych vnútroštátnych letov, najmä nízkonákladových spoločností, dostanú cestujúci nanajvýš mini balíček orieškov alebo praclíkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #lietanie #letecká doprava