Top železničné stanice - aké je ich tajomstvo? Tu je rebríček 10 najlepších

Najlepšie železničné stanice Európy? Dá sa z nich docestovať do najväčšieho počtu destinácií, sú upratané a vždy čisté, disponujú dostatočným počtom sociálnych zariadení, ktoré sa cestujúci nemusia obávať použiť, sú prehľadné a zariadené tak, že ani vozíčkari či rodičia s kočíkmi nemajú problém nastúpiť na vlak...

10.05.2020 07:00
vlak, železnica, Nemecko, Frankfurt Foto: ,
Vlak vo Frankfurte. Ilustračné foto.
debata (1)

Podľa rebríčka European Railway Station Index, ktorý zostavila spoločnosť Consumer Choice Center, je v top desiatke najviac takýchto železničných uzlov v Nemecku.

Napriek tomu zoznamu dominuje londýnska železničná stanica St Pancras International, ktorá získala 116 bodov z maximálneho možného poštu 139. Nízky počet štrajkových dní, vysoké pohodlie cestujúcich a početné medzinárodné pripojenia pomohli londýnskej stanici obsadiť prvé miesto.

Londýn nasledujú centrálne stanice Zürich a Lipsko, na štvrtom mieste je rímska stanica Termini.

Až polovicu z prvej desiatky top staníc Európy obsadili nemecké cestovné uzly – v Lipsku, Mníchove, Hamburgu, Berlíne a Frankfurte.

Všetky tieto železničné stanice získali vysoké hodnotenia vďaka nízkemu počtu štrajkových dní, početným železničným spojeniam, dostupnosti pre cestujúcich na invalidných vozíkoch a širokému výberu reštaurácií a obchodov.

V indexe európskych železničných staníc sú v prvej desiatke najmä severoeurópske železničné stanice. Rímska Termini a milánska Centrale sú jediné dve juhoeurópske železničné stanice spomedzi desiatich najlepšie hodnotených staníc. Kazanská železničná stanica v Moskve je jediným východoeurópskym zástupcom.

European Railway Station Index. Zdroj: Consumer...
Consumer Choice Center, European Railway Station Index, železničné stanice, tabuľka rebríček, European Railway Station Index. Zdroj: Consumer Choice Center

Šikovné a ekologické

Cestovanie vlakom nabralo v Európe v posledných rokoch na popularite. Okrem pohodlia, ktoré cestujúcim prináša, je to dobrá správa aj pre životné prostredie, keďže pasažieri takto pomáhajú znižovať emisie uhlíka na svete.

Analytici sa preto pozreli na 50 najväčších európskych staníc a porovnali ich kvalitu a zisťovali spokojnosť cestujúcich.

Medzi rozhodujúce faktory, podľa ktorých stanice získavali body, patrili preplnenosť nástupných platforiem, množstvo dostupných cieľových destinácií či celková čistota.

Výsledky kombinovali údaje od samotných železničných staníc, informácie z webových stránok, online štatistiky, ale aj vlastný výskum a prieskum medzi cestujúcimi.

Thelocal.com; Thelocal.de

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #železničná stanica