Ťažko si to vôbec predstaviť: Slávne pamiatky dnes nemuseli už existovať

Viete si predstaviť Paríž bez jeho slávnej Eiffelovej veže či Londýn bez typického opátstva Westminster? Hoci je to ťažké uveriť, tieto ikonické pamiatky - a mnoho ďalších - to takmer neprežili.

26.05.2020 07:00
debata

V priebehu rokov ohrozovali mnohé známe pamiatky – od lokálnych po tie svetoznáme – vojny, požiare, nepriaznivé počasie aj ľudské rozhodnutia, píše Theactivetimes­.com.

Tu je niekoľko miest, ktoré, našťastie, predsalen môžeme obdivovať aj dnes, hoci to tak vôbec nemuselo byť.

Eiffelova veža

Azda neexistuje typickejší obrázok Paríža, ako ten, kde v strede vo výšky trčí kovová konštrukcia veľkolepej veže, ktorá je symbolom romantiky a výstup na jej vrchol je jedným z tých cestovných klišé.

Eiffelovku postavil konštruktér Gustav Eiffel pri príležitosti výstavy Universelle v roku 1889, no nikdy sa skutočne nemala stať stálou súčasťou panorámy mesta a dokonca mnohým pripadala ako päsť na oko. Po 20 rokoch plánovali mali zbúrať.

Zachránila sa len vďaka tomu, že vedci sa nej začali robiť pokusy a slúžila pri rádiových prenosoch.

Color run v Paríži. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Paríž, Francúzsko, Color Run, Eiffelova veža, selfie, mobil, fotenie Color run v Paríži.

Koloseum

Miesto gladiátorských bitiek je neoddeliteľnou súčasťou návštevy Večného mesta. No príroda zrejme nie je fanúšičkou zachovávania histórie krutosti a takmer sa postarala o zánik tohto slávneho amfiteátra.

V roku 1349 Rím zasiahlo veľké zemetrasenie, no našťastie Koloseum ostalo stáť. V roku 2016 ďalšie zemetrasenie pridalo na stavbe praskliny, no tá naďalej, pod dohľadom statikov, stojí,

Koloseum Foto: flog.pravda.sk/karciho
koloseum, Rím Koloseum

Biely dom

Biely dom vo Washingtone, D.C., bol sídlom každého amerického prezidenta od Johna Adamsa v roku 1800. V roku 1814 ho však britské jednotky zapálili a takmer spálili.

Hovorí sa, že prvá dáma Dolley Madison v kritickej situácii ostala pokojná a nariadila bezpečnú „evakuáciua“ mnohých cenných predmetov vrátane portrétu Georgea Washingtona z roku 1797.

Ochrankári pred Bielym domom vo Washingtone. Foto: SITA/AP, Susan Walsh
Biely dom Ochrankári pred Bielym domom vo Washingtone.

Šikmá veža v Pise

Vežu postavili v roku 1173 a už počas jej vzniku sa konštrukcia mnohokrát pozastavila kvôli vojnám či dlhom. Stavitelia sa tiež snažili nakláňanie zvonice opraviť, no keďže ju začali budovať na mäkkej pôde, ich snaha bola opakovane neúspešná.

„Svoje si užila“ aj počas druhej svetovej vojny. Americká armáda totiž verila, že Nemci používajú vežu ako pozorovacie stanovište, a preto ju takmer zostrelili. Našťastie ju pred spustením delostreleckej paľby prezreli a nenašli žiadne stopy po Nemcoch.

Pisa Foto: SHUTTERSTOCK
Pisa, Taliansko, šikmá veža v Pise, turisti, fotenie, Pisa

Nápis Hollywood

Dnes si Mesto anjelov bez slávneho nápisu, ktorý označuje štvrť, kde sídli najslávnejšia „továreň na sny“, teda filmové a nahrávacie štúdiá, ani nevieme prestaviť. Kto bol v L.A. a nemá fotku s týmto 240 ton vážiacim slovom, akoby tu ani nebol.

Nápis, pôvodne v tvare „Hollywoodland“, dal na kopec umiestniť realitný maklér, ktorý sa na začiatku 20. storočia pokúšal predávať pozemky v okolí.

Nápis sa však časom začal rozpadávať a mesto ho chcelo odstrániť. Obyvateľom sa ale páčil, a tak len demontovali poslednú časť slova „land“ a zvyšok opravili.

Hollywood Foto: SHUTTERSTOCK
Hollywood sign, nápis, Moumt Lee, Los Angeles, Hollywood

Stonehenge

Kamenný kruh je jedným z najzáhadnejších miest na svete a priťahuje milióny turistov, ktorí premýšľajú o jeho niekdajšom význame.

V roku 1915 bol však Stonehenge zanedbanou ruinou a niektorí ľudia dokonca vyryli svoje mená do týchto vzácnych skál. Celý pamätník sa dostal do dražby a kúpil ho istý Angličan Cecil Chubb.

Ten sa na aukciu vraj dostavil, aby si kúpil súpravu stoličiek pre jedálne… Tri roky po zakúpení Stonehenge ho Chubb daroval národu a po niekoľkých rekonštrukciách sa stal pokladom pre celé generácie.

Na mieste, kde stojí Stonehenge, bolo predtým... Foto: SHUTTERSTOCK
Stonehenge Na mieste, kde stojí Stonehenge, bolo predtým pohrebisko aj kruhová kamenná stavba.

Dom Anny Frankovej

V súčasnosti navštevuje dom, v ktorom sa Anna a jej rodina dva roky schovávala pred nacistami, mnoho turistov, ktorí zavítajú do Amsterdamu.

Jej otec, Otto Frank, ako jediný z rodiny druhú svetovú vojnu prežil a v roku 1954 neochotne budovu predal textilnej spoločnosti, ktorá ju plánovala zbúrať.

Prominentní obyvatelia Amsterdamu našťastie začali protestovať a dom sa nakoniec stal múzeom.

Westminsterské opátstvo

Westminsterské opátstvo je po stáročia dejiskom kráľovských svadieb a korunovácií. Ale úchvatná britská pamiatka bola počas druhej svetovej vojny vystavená početným náletom – a jeden z nich sa pre ňu takmer stal osudným.

V máji 1941 zachvátil opátstvo mohutný požiar spôsobený nemeckými bombami. Našťastie sa plamene usadili na drevených častiach, ktoré sa podarilo od budovy oddeliť.

Westminsterské opátstvo pred svadbou princa... Foto: SITA
John Loughrey Westminsterské opátstvo pred svadbou princa Williama a Kate Middleton.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #pamiatky #Biely dom #Eiffelova veža #Koloseum #Stonehenge #Anna Franková #Westminster Abbey #šikmá veža