10 vecí, ktoré dostávate v lietadle: Čo si môžete vziať a čo musí ostať na palube?

Pri vstupe na palubu dostanete od usmievavej letušky deku s logom leteckej spoločnosti, slúchadlá, niekde rozdávajú aj teplé ponožky, časom príde aj občerstvenie... Ktoré z vecí, ktoré vám počas letu poskytnú, je jednorazových a buď si ich vezmete so sebou vy, alebo ich vyhodia po pristátí?

07.05.2020 07:00
debata (1)

Masky na spanie

V lietadle nikdy nie je úplná tma a aj počas dlhého zaoceánskeho letu môžu mať niektorí cestujúci napriek únave problém zaspať. Výborným pomocníkom sú masky na oči, ktorými ihneď docielia želanú tmu.

Tieto masky sú, z hygienických dôvodov, jednorazové, a tak ak chcete, pokojne si ich vezmite so sebou. Možno sa vám hodia počas ďalšieho dlhého čakania na letisku.

Špunty do uší

Ďalšia skvelá pomôcka na spanie v priestore plnom ľudí a hluku motora. Letecká spoločnosť ich nemôže znova použiť, aj ony sú teda na zozname vecí, ktoré si so sebou môžete odniesť.

Slúchadlá

Aj keď by sa mohlo zdať, že slúchadlá na počúvanie hudby sú v jednej kategórii so špuntmi proti hluku, nie je to pravda. Slúchadlá dokážu letecké spoločnosti vydezinfikovať a menia tiež penové vankúšiky na ich koncoch. Preto ich po dolete nechajte na svojom mieste.

Ponožky

Teplé ponožky počas letu príjemne zahrejú a navodia pocit útulnosti v „technickom“ priestore, akým lietadlo je. Aj keby sa po každom použití prali, nik by si nenavliekol ponožky, ktoré nosil pred ním ktosi iný. Aj táto vec je teda určená len na jedno použitie a dopravca s tým ráta.

Pyžama

Keď cestujete vyššou triedou, môžete pri vstupe do lietadla dostať aj pyžamu na príjemnejšie uvoľnenie počas letu. Aj tá je len jednorazová, a ak sa vám páči, pokojne si ju vezmite domov ako suvenír. Podobne je to s papučami či hygienickým balíčkom.

Prikrývky

Iná je situácia s dekami. Tie sa dajú dobre vyčistiť, a preto ich po pristátí musíte nechať na svojom mieste.

Vankúše

Rovnako ako deky, aj vankúšiky v obliečkach letecké spoločnosti po každom lete vydezinfikujú, preto si ich pasažieri nemôžu so sebou brať.

Časopisy

Ak ste nestihli počas letu dočítať nejaký článok, pokojne si „letecký časopis“, ktorý nájdete v sieťovanej priehradke na svojom mieste, vezmite. Pre leteckú spoločnosť je to dobrá reklama.

Jedlo a pitie

Balené nápoje a pokrmy, ktoré ste na palube nestihli vypiť a zjesť, si môžete vziať so sebou. Problémom môžu byť mrazené či horúce jedlá. Pri colnej kontrole však môže byť problém s ovocím a iným nebaleným jedlom.

Foto: SHUTTERSTOCK
lietadlo, let, lietanie, doprava, pasažierka, cestovanie, káva, hudba, slúchadlá, dovolenka,

Záchranné vesty

Vesty, na ktoré vás po každom vzlietnutí poriadne upozorní letuška, si môžete so sebou vziať len v jedinom prípade – v ohrození života, oblečené na sebe.

Toto pravidlo sa zdá byť logické, napriek tomu dopravcovia hlásia, že sa stále nájdu pasažieri, ktorí sa na záchrannú vestu „ulakomia“, hoci z toho môžu mať nepríjemné opletačky.

Rovnako sa z paluby nesmú odnášať ani karty, na ktorých je opísaný únikový východ z lietadla a postup v čase ohrozenia. Rd.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo