Lonely Planet: Top 10 regiónov 2020 od Chorvátska po Hodvábnu cestu

Odborníci na cestovanie spoločnosti Lonely Planet vyhľadávajú vzdialené pobrežia, rušné mestá a nepoznané regióny, aby vytvorili zoznam tých najlepších regiónov roku 2020.

09.05.2020 07:00
debata

Od lesov, ktoré strážia divoké zvieratá, až po mestá obklopené vinicami – tu je 10 tých najzaujímavejších destinácií, ktoré stoja za pozornosť podľa cestovateľského magazínu Lonely Planet.

10. Brazílska Amazónia

Najčistejší prírodný svet farebných živočíchov a bujnej flóry. Táto hmlistá džungľa je domovom niektorých najvzácnejších rastlín a živočíchov na svete, ako aj spoločenstiev, ktoré sú už po stáročia jej správcami.

9. Kvarnerský záliv, Chorvátsko

Táto menej známa časť chorvátskeho pobrežia, ktorá sa nachádza medzi turistickými ťahákmi na Dalmácii a Istrii, si za posledné desaťročie pokojne buduje svoje meno v kulinárskych a environmentálnych kruhoch.

Kvarnerský záliv s prístavom Rijeka je teraz dobre pripravený na svoju úlohu Európskeho hlavného mesta kultúry 2020 – nechýbajú moderné výstavné priestory pre múzeá a kultúrne centrá. No pozornosť si pýtajú aj ostrovy v zálive a ich prírodný krása, pláže a historické opevnené mestečká plné benátskej architektúry.

8. Severovýchodná Argentína

S najpôsobivejšími vodopádmi Južnej Ameriky – Iguazú, bohatou regionálnou históriou a výnimočnými voľne žijúcimi živočíchmi je tento región ternom pre všetkých cestovateľov.

Národný park Iberá, ktorý vznikol len v roku 2018, je pozitívnym príkladom ochrany prírody a hneď sa stal jednou z top atrakcií Argentíny.

7. Provincia Cádiz, Španielsko

S radom gastronomických víťazstiev putuje provincia Cádiz do centra pozornosti. Viaceré reštaurácie ocenené Michelinovskými hviezdami, ale aj kvalitné kaviarne dopĺňajú očarujúcu atmosféru Cádizu s jeho fénickými koreňmi.

Cádiz Foto: SHUTTERSTOCK
Cádiz, Španielsko, Andalúzia, more, mesto Cádiz

6. Provincia Guizhou, Čína

Odhliadnuc od aktuálneho vírusu je táto provincia s jej hlavným mestom Guiyang s viac ako 4 miliónmi obyvateľov čarovným miestom na ázijské dobrodružstvo. Pouličné stánky s miestnymi dobrotami – korenenými ryžovými rezancami, kaviarne, remeselné dielne – to všetko tvorí pestrú paletu ponuky kraja.

Oblasť sa dá precestovať rýchlo vďaka kvalitným železničným spojeniam.

5. Ostrov Lord Howe, Austrália

Tento vizuálne ohromujúci ostrov, ktorý sa nachádza doslova uprostred ničoho – teda 600 km od austrálskeho pobrežia – okamžite uchváti. Jeho jedinečná krajina, ktorú ocenilo aj UNESCO, zahŕňa dve zelené hory, ktoré strážia tyrkysovú lagúnu a najjužnejší koralový útes na svete.

Relax ponúka očarujúca oblúková pláž a na aktívny oddych zasa lákajú turistické chodníky, ktoré návštevníkov prevedú bujným lesom, kde sa nachádza mnoho endemických druhov rastlín aj zvierat.

Ostrov je výborným príkladom trvalo udržateľného cestovného ruchu – povolených je iba 400 návštevníkov.

4. Maine, USA

Najväčší štát v Novom Anglicku bol vždy peknou dovolenkovou destináciu, ale tento rok oslavuje 200 rokov svojej štátnosti a pri tejto príležitosti mestá v celom regióne organizujú špeciálne výstavy, koncerty a festivaly.

Okrem toho Maine ponúka už tradičné kulinárske zážitky v podobe farmárskych špecialít, kávy z miestnych pražiarní, voňavého pečiva od majstrov pekárov, piva z malých pivovarov.

Aj napriek obľúbenosti tohto regiónu si tu turisti stále môžu nájsť svoj pokoj uprostred obrovských lesov a na dramatickom pobreží.

3. Tōhoku, Japonsko

Ak koronavírus do leta ustúpi, Japonsko na prelome júla a augusta strhne na seba pozornosť celého sveta. Okrem olympiády v Tokiu sa na návštevníkov teší aj región Tōhoku, ktorý sa zotavil po devastácii zemetrasením a cunami v roku 2011.

Tōhoku je známy pre svoju dramatickú prírodnú krajinu, kultúrne dedičstvo, historické festivaly, dobré jedlo a pohostinných domácich.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

⛩ #aomori #tugaru #tohoku #shrine #japan

Príspevok, ktorý zdieľa chiko.h (@chiko_10240),

2. Le Marche, Taliansko

Samozrejme, tento rebríček zostavil magazín dávno pred tým, ako v Taliansku vypukla epidémia koronavírusu, no región si tak či tak zaslúži uznanie.

Aj keď pozornosť tradične patrí známejšiemu susedovi – regiónu Toskánsko – aj Le Marche má rovnako široký repertoár.

Má v talóne starobylé mestá na kopcoch, slávne festivaly miestnych gurmánskych špecialít, nádherné renesančné paláce, zvlnené vidiecke oblasti a krásne pláže. Bonus? Tieto atrakcie sú omnoho menej známe.

Navyše v roku 2020 oslavuje najmalebnejšie mesto Le Marche Urbino 500. výročie úmrtia veľkého renesančného maliara a miestneho rodáka Rafaela.

1. Hodvábna cesta v Strednej Ázii

Stredoázijský región, ktorý bol kedysi bohatý vďaka obchodníkom, je opäť v centre globálneho záujmu. Starobylé mestá, rušné bazáre a divoká príroda priťahujú čoraz viac návštevníkov hľadajúcich dobrodružstvo na jednej z najznámejších turistických trás histórie.

Kirgizsko, Tadžikistan a Uzbekistan teraz ponúkajú väčšine cestovateľov sveta buď bezvízový vstup alebo elektronické víza. Región navyše plánuje zaviesť jednotné vízum na Hodvábnu cestu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #regióny #Lonely Planet