Do lietadla až po štvornohej kontrole! Cvičené psy by mohli vyňuchať Covid-19

Lietanie sa po koronakríze zásadne zmení. Letecké spoločnosti sťahujú z prevádzky staršie nerentabilné lietadlá, aby tam ušetrili náklady, neobsadzujú stredné rady sedadiel v lietadle, aby dodržali vzdialenosť medzi cestujúcimi, poskytujú už na letisku testy na ochorenie. Dizajnérske firmy navrhujú dokonca ochranné štíty z plexiskla, ktoré by mohli oddeľovať pasažierov.

16.06.2020 07:00
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

We are delighted to say that the government has announced it WILL support the first phase of our COVID-19 detection proposal. To have the opportunity to demonstrate that dogs can play a role in the fight against the virus is incredibly exciting. They have the potential to help by quickly screening people, which will be vital as the country moves out of lockdown. Hopefully this will help prevent a second peak and enable precious NHS resources to be used where most needed. Once again a dog’s nose could save many lives. @lshtm @durhamuniversity @neilpjsam #medicaldetectiondogs #dogswithjobs #dogssavinglives #covid #covid19 #coronavirus #dogsofinstaworld #dogsofinstagram #dogs #dogsofinsta #biodetection #snifferdog #supersniffer #departmentofhealth

Príspevok, ktorý zdieľa Medical Detection Dogs (@medicaldetectiondogs),

Letiská a lietadlá dostanú podľa House Beautiful aj ďalší tromf v boji proti šíreniu nákazy – psy. CNN Traveler uvádza, že v súčasnosti prebiehajú v Spojenom kráľovstve pokusy s cieľom zistiť, či psy na letisku dokážu detekovať u cestujúcich Covid-19 ešte predtým, ako sa objavia príznaky.

Hoci zápach nie je priamym symptómom ochorenia Covid-19, vedci z London School of Hygiene and Tropical Medicine tvrdia, že choroby dýchacích ciest môžu skutočne zmeniť telesný pach. Ak budú psy správne vyškolené, mohli by dokázať zachytiť u pacientov túto zmenu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa LSHTM (@lshtm),

Vláda Spojeného kráľovstva vyčlenila na tento projekt viac ako 500 000 libier (viac ako 530 000 eur). Do výcviku nastúpilo šesť šikovných psov, labradorov alebo kokeršpanielov. Dostali aj výstižnú prezývku „Super šestka“.

Psy sa najčastejšie využívajú pri hľadaní drog, zbraní či výbušnín, no dobre trénované dokážu vyňuchať aj choroby ako infekcie či dokonca rakovinu, maláriu, Parkinsonovu chorobu. Teraz by sa mohli naučiť rozoznávať aj začínajúci Covid-19, nádejajú sa odborníci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letiská #vycvičené psy #koronavírus #Covid-19