Otvorili vyhliadkovú vežu na Devínskej Kobyle v tvare modlivky

Na bratislavskej Devínskej Kobyle v stredu slávnostne otvorili a sprístupnili pre verejnosť vyhliadkovú vežu v areáli bývalej raketovej základne.

16.07.2020 08:00
Vyhliadková veža na Devínskej Kobyle Foto: ,
Vyhliadková veža na vrchu Devínska Kobyla.
debata

Je vysoká 21 metrov, teda zhruba ako sedemposchodová budova, má 112 schodov a nachádza sa vo výške 514 metrov nad morom na priesečníku obľúbených turistických trás.

Jej poloha má poskytnúť panoramatický výhľad smerom do Rakúska, Česka i Maďarska. Tvarom pripomína modlivku zelenú, ktorá sa tu vyskytuje.

„Vyhliadková veža má veľký potenciál stať sa ďalšou významnou turistickou atrakciou Slovenska a Bratislavy. Výhľad do troch susediacich krajín bol motívom pre umiestnenie vyhliadkových plošín v rôznych výškových úrovniach. Najvyššia z nich je osadená vo výške 20,17 metra nad okolitým terénom,“ priblížil Dárius Krajčír, starosta bratislavskej Devínskej Novej Vsi, ktorá stojí za projektom vyhliadkovej veže.

Atmosféra počas slávnostného otvorenia... Foto: SITA, Jana Birošová
Vyhliadková veža na Devínskej Kobyle Atmosféra počas slávnostného otvorenia vyhliadkovej veže na vrchu Devínska Kobyla v Bratislave.

Návštevníkom má ponúkať výhľady na Alpy či Viedeň, v prípade dobrého počasia až na Zobor v Nitre. Rovnako aj na neďalekú Devínsku Novú Ves, hrad Devín či rakúsky zámok Schloss Hof.

Dostupná má byť peším a cyklistom. Má to byť verejne prístupná atrakcia, samospráva už v minulosti uviedla, že vstupné neplánuje vyberať.

Budú tam však výstražné tabuľky, ktoré budú upozorňovať na to, že napríklad v zime bude na vyhliadku vstup zakázaný.

Pôvodne sa uvažovalo, že by vyhliadková veža ako nová atrakcia hlavného mesta mohla byť vybudovaná a sprístupnená na jeseň 2018, výstavba sa mala začať v auguste.

Proces však predĺžilo získavanie povolenia od okresného úradu a vyňatie pozemku z Lesníckeho pôdneho fondu pod vyhliadkovú vežu. Termín sa následne posunul na rok 2019.

debata chyba
Viac na túto tému: #Devínska Kobyla #vyhliadková veža