V Bardejove si každý nájde svoje

Čím je Slovensko svetové? Ktoré kultúrne pamiatky a prírodné unikáty sa dostali na zoznam UNESCO? Môžete si o nich prečítať každý pondelok.

27.07.2020 12:00
Bardejov Foto:
Historické centrum mesta s Radničným námestím a meštianskymi domami.
debata

Obdivovatelia gotiky tam chodia kvôli architektúre, milovníci histórie kvôli zážitkom, ľudia hľadajúci odpočinok kvôli kúpeľom a turistike. Bardejov, jedno z najkrajších miest na Slovensku, vie ponúknuť veľa – od nádhernej prírody v okolí cez kultúru a kúpeľnú liečbu až po pamiatky.

Jeho historické centrum zapísali v roku 2000 aj do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO – spolu s komplexom stavieb tzv. židovského suburbia.

Jadro Bardejova tvorí ucelený súbor historických budov, ktorý ohraničuje takmer súvislý pás mestských hradieb.

Ich súčasťou sú aj tri brány a desať bášt. Tento obranný systém patrí k najzachovanejším mestským opevneniam v Európe.

„Bardejov je určite výnimočný osobitou architektúrou historického centra, ktoré je už niekoľko storočí zachované v pôvodnom pôdoryse. Na človeka dýcha neopakovateľnou atmosférou stredovekého obchodného mesta a ponúka možnosť vžiť sa do slávnej doby stredoveku, keď zažilo najväčšiu slávu,“ zhodnotila Katarína Klimeková z miestnej turistickej informačnej kancelárie.

História mesta

Bardejov leží na severovýchodnom Slovensku, v regióne Šariš, neďaleko poľských hraníc. Má asi 32-tisíc obyvateľov a je jedným z najstarších miest na Slovensku. Prvá písomná zmienka o ňom, ktorá sa zachovala, pochádza z roku 1241.

Rozvoju Bardejova pomohol príchod nemeckých kolonistov, vďaka ktorým sa premenil na bohaté a prosperujúce mesto. Získal ďalšie privilégiá a v roku 1376 sa z neho stalo slobodné kráľovské mesto.

Najväčší rozmach nastal v 15. storočí, keď sa tam darilo najmä obchodu a remeselnej výrobe. V meste vtedy zaznamenali až 64 rôznych remesiel a vyše 50 cechov. Bardejov sa tak zaradil k najdôležitejším mestám v Uhorsku.

Historické centrum mesta s Radničným námestím a... Foto: SHUTTERSTOCK
Bardejov Historické centrum mesta s Radničným námestím a meštianskymi domami.

O storočie neskôr sa v ňom začala rozvíjať aj kultúra a vzdelanie, hlavne vďaka predstaviteľom humanizmu a renesancie. Po období rozkvetu však v 17. storočí začalo mesto upadať, čo ešte zhoršili protihabsburské povstania a morová epidémia. V roku 1680 podpálili mesto tökölyovskí vojaci, čo ho takmer zničilo.

Po druhej svetovej vojne sa našťastie prebudil záujem o zachovanie historických pamiatok v Bardejove, a tak sa spoločnosť sústredila na ich obnovu.

V 50. rokoch minulého storočia centrum mesta vyhlásili za mestskú pamiatkovú rezerváciu a v 70. rokoch tam prebehla rozsiahla rekonštrukcia.

Pomsta richtárovi

Zoznam pamiatok v Bardejove je rozsiahly, ale väčšina turistov začína prehliadku v centre na Radničnom námestí.

To má tvar obdĺžnika s rozmermi 260 × 80 metrov, tri jeho strany tvorí zástavba meštianskych domov. Stoja na úzkych stredovekých pozemkoch, dokopy ide o 46 budov.

Štvrtá strana námestia je vyhradená gotickému farskému kostolu – Bazilike sv. Egídia, ktorý je prepojený s renesančným objektom mestskej humanitnej školy.

Oproti nim stojí budova mestskej radnice, pričom do námestia ústia i všetky významné ulice historického centra.

Podľa Klimekovej je najvzácnejšou pamiatkou v meste bazilika: „Je to zároveň dominanta námestia a jej interiér ponúka jedenásť gotických krídlových oltárov, jedinečnú golgotu, kamenné pastofórium (priestor na uschovanie hostií) či iné vzácne pamiatky.“

Mestské opevnenie Bardejova patrí k... Foto: SHUTTERSTOCK
Bardejov Mestské opevnenie Bardejova patrí k najzachovanejším v Európe.

Za návštevu stojí aj blízka historická radnica – goticko-renesančná budova, ktorú postavili na začiatku 16. storočia. Neskôr ju viackrát prebudovali a v roku 1985 ju vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Dnes slúži ako Šarišské múzeum s expozíciou venovanou dejinám Bardejova, je v nej i múzeum ikon.

Z ďalších pamiatok, ktoré sa oplatí vidieť, možno spomenúť budovu humanistickej školy, Katov dom, modlitebňu Bikur Cholim – židovskú synagógu z roku 1929, bašty a brány mestského opevnenia či kostoly a drevenú sakrálnu architektúru.

Pokiaľ ide o povesti spojené s mestom, Klimeková považuje za najkrajšiu tú o chlapcovi, ktorého kamennú podobu vidno pod arkierom radnice. Hlavu má medzi nohami a zadok obrátený k námestiu.

„Vytŕča ho na dom richtára. Takto ho tam umiestnil majster kamenár za to, že za prácu nedostal zaplatené toľko, koľko si dohodli,“ vysvetlila.

Suburbium a kúpele

Ak je reč o pamätihodnostiach Bardejova, nemožno vynechať ani spomenuté židovské suburbium (predmestie), ktoré sa tiež dostalo na Zoznam UNESCO. Je to jedna z najhodnotnejších pamiatok židovského kultúrneho dedičstva v strednej Európe.

Nezvyčajný urbanistický komplex, ktorý vyrástol v 19. storočí, sa skladá zo synagógy, z rituálnych kúpeľov, budovy zhromaždenia a hospodárskej časti (v minulosti bol jeho súčasťou aj kóšer bitúnok). Suburbium sa nachádza až za mestskými hradbami, pretože Židia v Uhorsku kedysi nemohli bývať na pôde slobodných kráľovských miest.

Navštíviť možno aj obľúbené Bardejovské Kúpele s liečivými minerálnymi prameňmi. K slávnym hosťom, ktorí sem zavítali, patrí napríklad legendárna Sissi. „Cítim sa zdravá a svieža, ako osemnásťročná,“ povedala vraj 57-ročná cisárovná pri rozlúčke v roku 1895.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1/ Dub v obci Dubinné – najstarší dub na Slovensku a jeden z najstarších v Európe má vyše 800 rokov, obvod viac ako 730 cm a výšku 25 m.
  • 2/ Hrad Zborov – zrúcanina neďaleko obce Zborov, asi 5 km od Bardejova.
  • 3/ Prírodné kúpalisko Makovica – veľký bazén pri obci Nižná Polianka napustený prírodnou vodou. Sú tam aj ležadlá, skokanský mostík, trampolína či bufety.
  • 4/ Regetovské rašelinisko – prírodná rezervácia pri obci Regetovka ponúka vzácne rastliny s náučným chodníkom.
  • 5/ Drevený kostolík Hervatov – najstarší a najzachovanejší drevený kostol na Slovensku, len 10 km od Bardejova.

Dovolenka na Slovensku – tipy na celé prázdniny

  • Pondelok: Svetové Slovensko
  • Utorok: Slovenské moria
  • Streda: Túra a výlet
  • Štvrtok: Tajomné a neznáme
  • Piatok: Historické hotely

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Bardejov #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #svetové Slovensko