20 miest, kde je verejná doprava zadarmo. Ako ju financujú?

Dôvody, ktoré viedli mestá k takémuto veľkorysému kroku voči svojim občanom, sú rôzne. Niektoré sa usilovali riešiť neúnosnú situáciu s množstvom áut a dopravnými zápchami, ďalšie trápilo najmä znečisťovanie ovzdušia, iné zasa takto pomáhajú šetriť svojim obyvateľom a návštevníkom peniaze.

14.08.2020 07:00
debata (1)

Compiègne, Francúzsko

Pokrokovo zmýšľajúce mesto zaviedlo dopravu zadarmo už v roku 1975. Systém nefinancujú zo svojich daní obyvatelia, ale miestne firmy, ktoré majú viac ako 11 zamestnancov.

Tallinn, Estónsko

V roku 2013 sa Tallinn stal prvým hlavným mestom, ktoré zaviedlo bezplatnú verejnú dopravu, a experiment sa stal veľmi úspešným. Desiatky tisíc Estóncov sa rozhodli zaregistrovať sa ako obyvatelia mesta, aby mali takúto výhodu a príjem do kasy miestnych daní sa tak zvýšil o 38 miliónov eur.

Luxembursko

Áno, v tomto prípade sa pre verejnú dopravu zdarma rozhodla celá krajina a je svetový unikát. Všetci Luxemburčania môžu cestovať bezplatne od 29. februára 2020. Kľúčovú úlohu zohrali environmentálne záujmy.

Chambly, Kanada

V roku 2012 sa predmestie Chambly a ďalšie samosprávy pri Montreale rozhodli ponúkať obyvateľom bezplatnú verejnú dopravu. Táto iniciatíva okrem toho, že pomáha pri znižovaní preťaženia cestnej siete, znížila aj emisie skleníkových plynov a pomohla prilákať nových obyvateľov.

Cascais, Portugalsko

Začiatkom minulého roka sa Cascais stalo prvým portugalským mestom, ktoré ponúklo bezplatnú dopravu obyvateľom, zamestnancom a študentom. Náklady vo výške 12 miliónov eur financuje hlavne z poplatkov za parkovanie.

Skuodas, Litva

V roku 2015 mesto Skuodas v rámci iniciatívy za zníženie automobilovej dopravy a znečistenia ovzdušia zaviedlo bezplatnú verejnú dopravu pre obyvateľov a návštevníkov. Miestna autobusová sieť bola v tom čase nedostatočne využívaná a obec dúfala, že tento spôsob dopravy sa viac spopularizuje.

Żory, Poľsko

Mesto zrušilo poplatky za verejnú dopravu v roku 2014 a odvtedy je tento spôsob cestovania omnoho viac využívaný. Dopravca dokonca musel pridať väčšie autobusy. Verejnú dopravu financuje mesto.

Ærø, Dánsko

Na dánskom ostrove sa môžu obyvatelia aj cestujúci voziť autobusom bezplatne. Cyklisti si môžu vziať so sebou aj bicykle, pokiaľ je vyhradený priestor voľný. Autobus jazdí po ostrove niekoľkokrát denne.

Akureyri, Island

Miestnu autobusovú sieť môžu ľudia využívať bezplatne od roku 2007. Iceland Review v roku 2008 uviedol, že vo februári 2007 sa počet cestujúcich v autobusoch zvýšil o 78 %.

Avesta, Švédsko

Mesto Avesta prevádzkuje bezplatnú sieť verejnej dopravy už osem rokov. Rozhodlo sa predovšetkým kvôli podpore ekologickejšieho spôsobu života. Od zavedenia bezplatného cestovania sa využívanie verejnej dopravy zvýšilo o 200 %.

Perth, Austrália

V meste je autobus v rámci určitej zóny bezplatný. Aby mohli používatelia využívať túto službu, musia začať alebo ukončiť cestu v tejto zóne.

Ovacık, Turecko

Keď bol Fatih Mehmet Maçoğlu v roku 2014 zvolený za starostu Ovacıku, mal pre mesto veľké plány. Jedným z nich bolo oslobodiť verejnú dopravu od platenia a druhým bolo založenie poľnohospodárskeho družstva, ktoré by vytvorilo 250 pracovných mi­est.

Dewsbury, Spojené kráľovstvo

Od roku 2009 môžu obyvatelia Dewsbury využívať bezplatnú autobusovú dopravu FreeTownBus, ktorá zastavuje na stanici a v hlavných nákupných oblastiach. FreeTownBus, tiež nazývaný FreeCityBus, sa vynúka aj v iných mestách v okrese West Yorkshire.

Velenje, Slovinsko

Bezplatná autobusová doprava pre obyvateľov mesta Velenje sa volá Lokalc. Služba funguje od roku 2008 na piatich trasách, mimo nedieľ a štátnych sviatkov.

Clemson, USA

V Južnej Karolíne sa v roku 1996 rozhodli Clemson University, mestá Clemson, Central, Pendleton a Seneca, ako aj ministerstvo dopravy v Južnej Karolíne a federálna vláda, že budú financovať bezplatnú autobusovú dopravu – Clemson Area Transit (CAT). Linky majú osem trás.

Manises, Španielsko

V meste je bezplatná doprava od roku 2004. Po troch rokoch úspechu rozšírili cestovanie zadarmo aj na susedné obce. Teraz sa tu dá bez platenia voziť po trase dlhej 22 kilometrov.

Mariehamn, Fínsko

Obyvateľom a návštevníkom ponúka obec Mariehamn v autonómnej fínskej provincii Åland bezplatnú verejnú dopravu do roku 2009.

Samokov, Bulharsko

Bezplatná služba, ktorú zaviedli v roku 2006 pre študentov a staršie osoby, pre veľký úspech v roku 2008 rozšírili na všetkých používateľov verejnej dopravy v Samokove. Všetky prevádzkové náklady hradí samotné mesto.

Monte Carmelo, Brazília

Bezplatné systémy verejnej dopravy zaviedlo v posledných niekoľkých desaťročiach množstvo miest na celom svete. V Monte Carmelo sa však cestuje zadarmo už od roku 1994. Obyvatelia nemusia platiť za používanie piatich autobusov v meste, náklady hradí obec.

Čengdu, Čína

S piatimi miliónmi obyvateľov a takmer 15 miliónmi užívateľov verejnej dopravy sa Čengdu v roku 2012 rozhodlo spustiť bezplatnú kyvadlovú dopravu do mesta. Okrem toho sa od 5:00 do 7:00 môžu cestujúci odviesť bezplatne na väčšine autobusových liniek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #verejná doprava #mestská hromadná doprava