Pri Košiciach stojí unikátny rastlinný kostol bez strechy a múrov

Jedným z lákadiel pre turistov v okrese Košice-okolie je Rastlinný kostol sv. Ladislava nad obcou Debraď. Ako povedal turistický sprievodca Jozef Vaško, miesto, na ktorom stojí, je opradené niekoľkými legendami. Takzvaná ekokaplnka pozostáva zo základov niekdajšieho kostola a trámov z červenej borovice.

21.08.2020 13:00
debata

Jedna z legiend hovorí o návrate vyčerpaných vojsk pod vedením uhorského kráľa, ktoré bojovali proti Kumánom. Sv. Ladislav odišiel bokom od svojich vojsk a začal sa modliť k Bohu, aby vojakom pomohol. Počas modlitby mu napadlo urobiť mečom do zeme znak kríža.

V tom z toho miesta vytryskol veľmi intenzívny prameň vody, povedal s tým, že prameň známy ako Ladislavova vyvieračka nestráca na svojej intenzite ani dnes. Neskôr blízko neho postavili kostol. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza z prelomu 15. a 16. storočia. Svätostánok bol viackrát zdemolovaný a vybudovaný nanovo. Okrem vypálenia Turkami ho v 50. rokoch minulého storočia zničila aj ŠtB.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Rastlinný kostol sv. Ladislava #puresvk #praveslovenske #hikingslovakia #horyapriroda #rastlinnykostol #beautifulslovakia

Príspevok, ktorý zdieľa Bibka Fafrakova (@bibkafafrakova),

Pre tamojších obyvateľov ide o významné pútnické miesto, preto v rokoch 2006 a 2007 miestna samospráva opäť prejavila snahu o jeho obnovu. Keďže sa nachádza v Národnom parku Slovenský kras, postaviť nový kostol nebolo možné. Vznikla preto myšlienka vytvoriť ekokaplnku.--

Zaujímavosťou je, že keď prídeme na toto miesto, vidíme v podstate iba obvod, ktorý tvoria základy zvýšené do 1,5 metra. Na nich sú pribudované trámy z červenej borovice, ktoré dotvárajú tvar kaplnky.

Nie je tam strecha, žiadne vitráže ani žiadna výzdoba, ktorú by človek čakal v bežnom kostole. Skutočne ide o kaplnku, uprostred ktorej rastie strom, povedal Vaško s tým, že súčasťou je aj kamenný oltár. Na bohoslužobné účely slúži raz v roku, a to počas odpustovej slávnosti.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Rastlinný kostol Sv. Ladislava . #Slovensko #rastlinnykostol #rastlinnykostolsvateholadislava #SlovenskyKras #Debrad #kostel #church

Príspevok, ktorý zdieľa Jan Kára (@honzak25),

--

K rastlinnému kostolu vedie niekoľko trás. Prvou možnosťou je vystúpiť z autobusu v Jasove a vydať sa po žltej značke. Cesta trvá do 1 h a 45 min. Je to veľmi nenáročná túra a cestou vidíte mnohé krásy, povedal.

Vyštartovať možno aj z obce Drienovec. Ďalšou možnosťou je zelená turistická značka zo železničnej stanice v Moldave nad Bodvou. Návštevníci sa k rastlinnému kostolu dostanú aj po poľnej ceste z Debrade, pešo to trvá do 45 minút. Túto trasu využívajú najmä cyklisti.

debata chyba
Viac na túto tému: #kaplnka