Nezdá sa vám to! Diagnóza: Obmedzenie cestovania. Výsledok: Úzkosti

Kvôli koronakríze sa po celom svete cestovanie zredukovalo na minimum a mnohí vášniví turisti ostali prikovaní doma. Nie je žiadnym prekvapením, že cítia krivdu, nespokojnosť, ba až depresie. A tieto pocity nie sú náhodné, ich oprávnenosť potvrdili aj vedci.

01.09.2020 07:00
smútok, beznádej Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mnohí cestovatelia ešte nikdy nemuseli ostať na jednom miesta takto dlho. Nemožnosť opustiť svoju základňu prináša skľučujúce pocity, píše The Points Guy. Keď im v minulosti, chýbali peniaze, našetrili si. Ak sa nahromadili pracovné povinnosti, zaznačili si v kalendári najbližší voľný termín a malo sa na čo tešiť.

Teraz je to iní. Najhoršie je, že tento stav nemôžu vlastnými silami nijako ovplyvniť. Celý svet je na tom rovnako.

Spoločnosť American Express nedávno vydala štúdiu, ktorá skúmala nálady medzi 2000 dospelými, ktorí vlani aspoň raz cestovali letecky. Výsledky len potvrdili, že objavovanie nových miest a voľnosť ľuďom veľmi chýbajú. Takmer polovica z opýtaných (48 %) potvrdila, že pociťujú úzkosti a stres z nemožnosti cestovať. A až 78 % potvrdilo, že cestovanie je jednou z aktivít, ktoré im najviac chýbajú.

Psychológovia na to majú aj vysvetlenie – cestovanie nie je podľa nich len zdrojom spokojnosti mnohých ľudí, ale aj formou sebarealizácie. Pre tých, ktorí veľa cestujú, sa táto aktivita stáva súčasťou ich identity. Pretože prostredníctvom skúmania sveta objavujú ľudia sami seba.

Pre ľudí, ktorí žijú cestovaním a pre cestovanie, je strata tejto možnosti veľmi reálnym a hmatateľným druhom nepohodlia. Cestovatelia na celom svete preto nachádzajú rôzne spôsoby, ako sa s problémom vysporiadať.

Niektorí turisti hľadajú praktické spôsoby riešenia cestovnej deprivácie. Aktívne plánujú budúce cesty, obnovujú si platnosť cestovných pasov, učia sa cudzie jazyky, sledujú akciové letenky a len tak pre potešenie ich vkladajú do virtuálnych nákupných košíkov.

Iní vyťahujú svoje fotky a videá z minulých ciest a spomínajú na to, čo všetko zažili. Ďalší sa zasa pustili do objavovania svojho najbližšieho okolia.

Aj keď sa pandémia oficiálne ukončí, cestovatelia sa rozbehnú do sveta, budú musieť nájsť rovnováhu medzi vášnivým objavovaním cudzích krajín a zachovávaním nevyhnutných hygienických pravidiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #turizmus #koronavírus #Covid-19