Obavy sa naplnili, Covid uťal turizmus na polovicu. Takto dopadli kontinenty

Svetová organizácia cestovného ruchu OSN uverejnila v máji odhady, aký veľký dopad môže byť pandémia koronavírusu na medzinárodný turizmus.

04.09.2020 07:00
paríž, turista, dovolenka, eiffelova veža Foto:
Ilustračná fotografia
debata

Najpozitívnejší z troch scenárov predpokladal, že cestovné obmedzenia sa zrušia už v júli. Dokonca aj keby sa naplnila táto predpoveď, ktorá sa už ukázala ako príliš optimistická, globálny cestovný ruch by v porovnaní s rokom 2019 klesol o 58 percent, píše Statista.

Pri pohľade na najnovšie zverejnené údaje za prvých päť mesiacov roku 2020 neboli odhady UNWTO príliš vzdialené od reality. Počet zahraničných turistov poklesol v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 po celom svete do konca mája 2020 o 56 percent.

V Európe poklesol medzinárodný turizmus o 58 percent, v Severnej a Južnej Amerike o 47 percent, v Afrike o 47 percent, na Blízkom východe o 52 percent, v Ázii a Pacifiku až o 60 percent. Svetový priemer je –56 percent.

No vzhľadom na to, že väčšina cestovných obmedzení nadobudla účinnosť až v polovici marca, možno očakávať, že tieto čísla budú prinajmenšom rovnako zlé, ak nie horšie, ak sa do štatistiky zahrnú aj údaje za jún a júl.

S nedávnym nárastom nových infekcií v Spojených štátoch a celej Európe, ktoré preukazujú výrazný neúspech v úsilí o oživenie postihnutého odvetvia cestovného ruchu, sa milióny ľudí obávajú o svoje živobytie, najmä v regiónoch silne závislých od prílevu zahraničných turistov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #koronavírus #Covid-19