Keď budeme mať vakcínu na Covid-19, ako ju dopravíme ku všetkým na svete?

Ako dlho bude trvať, kým sa celý svet uzdraví a nikto už nebude nový koronavírus prenášať? Už teraz je zrejmé, že v najlepšom prípade uplynie najmenej 18 mesiacov, počnúc začiatkom roka 2021, kým sa vakcíny dostanú do všetkých častí sveta, kde sú urgentne potrebné.

11.11.2020 07:00
debata (2)

Už len samotná distribúcia vakcín bude mimoriadne náročná úloha. Na dodanie jedinej dávky vakcíny svetovej populácii 7,8 miliárd ľudí by bolo treba spraviť 8 000 letov najväčším nákladným lietadlom na svete Boeing 747.

Celá úloha teda závisí aj od toho, či bude dostatok lietadiel na dodanie vakcíny – a či existuje vôľa a prostriedky na vybudovanie globálnej siete – skladov, leteckej a pozemnej dopravy, ktorá bude schopná splniť náročné štandardy potrebné na udržanie injekcií pri vhodnej teplote od prevzatia od výrobcu až po odber na miestach aplikácií, a to bez ohľadu na vzdialenosť.

Podobný systém funguje už aj v súčasnosti – zabezpečuje dodávanie vakcín proti kiahňam, osýpkam a ebole. No jeho kapacity nie sú dostatočné.

Nový celosvetový letecký transport liekov sa bude musieť zorganizovať tak rýchlo a efektívne ako nikdy nič predtým. Rozdiely v možnostiach bohatých a chudobných krajín sú však značné.

V Severnej Amerike, Európe, Rusku, Číne a juhovýchodnej Ázii sú už teraz prostriedky na rýchle zvýšenie kapacity a bezpečné dodanie očkovacích látok veľkej populácii.

V Afrike, Strednej a Južnej Amerike a na indickom subkontinente bude potrebné vybudovať kritickú infraštruktúru od nuly. Napríklad India nemá ani zďaleka takú leteckú nákladnú infraštruktúru, aká by zodpovedala potrebám jej 1,35 miliardy obyvateľov.

V takýchto oblastiach sa bude treba podľa IATA (Medzinárodné združenie leteckých dopravcov) spoliehať na kombináciu obchodných a vojenských síl.

Problémom ostávajú „čierne diery“, kde prebiehajú ozbrojené konflikty ako Venezuela, Jemen, Sýria a Irak.

Ďalšou hrozbou sú autoritárske režimy, ktoré by mohli zadržať vakcíny svojim nepriateľom, čo by sa rovnalo biologickej vojne.

COVAX, aliancia výrobcov vakcín a medzinárodných zdravotníckych agentúr vytvorená na účely zvládnutia pandémie, si kladie za cieľ vyrobiť dve miliardy dávok do konca roku 2021. To však predpokladá, že všetkých deväť súčasných vakcín, ktoré sa vyvíjajú a testujú v programe COVAX, bude bezpečných a efektívnych. Šesť z nich sa vyvíja v USA a dve v Číne.

Očakávanie okamžitého úspechu všetkých vakcín je však málo reálne. Ako informoval portál Daily Beast, vakcíny sa vyvíjajú nevídanou rýchlosťou, ich dlhodobé účinky sú stále neznáme a testovanie ani zďaleka nie je ukončené.

Vyvíjajú sa dva typy vakcín, jeden druh bude treba udržiavať pri teplote –80 stupňov, druhú medzi 2 a 8 stupňami.

Otázka je tiež dávkovanie vakcín, ktorých sa nebude dať vyrobiť naraz dostatočné množstvo pre všetkých. Jedna skupina odborníkov si myslí, že by bolo lepšie najprv zaočkovať 20 % populácie v každej krajine. Ďalší experti hovoria, že bude lepšie zaočkovať celé krajiny naraz, aj keby to znamenalo postupovať po mape pomaly.

Ak by sa v prvej vlne očkovala pätina populácie, kto by vakcínu dostal? Elity – boháči, politici, armáda, zdravotníci? A starší a chorí by museli dlhšie čakať?

Do očí bijúcim problémom je absencia koordinačného medzinárodného orgánu, ktorý by bol schopný čeliť všetkým prekážkam – technickým, regulačným, diplomatickým a kultúrnym -, ktoré stoja v ceste takémuto ambicióznemu programu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #koronavírus #Covid-19