Ako ovplyvnil koronavírus cestovanie Slovákov? Boja sa plánovať? Veria doprave?

Po tom, ako COVID-19 výrazne zmenil Slovákom cestovateľské plány, začali uprednostňovať európske destinácie a rezervácie leteniek na poslednú chvíľu.

13.11.2020 08:00
debata

Pandémia nového koronavírusu negatívne zasiahla tri štvrtiny slovenských cestujúcich, pričom viac ako jedna tretina z nich bola tento rok nútená úplne upustiť od svojich cestovateľských plánov a každý šiesty respondent mal skúsenosť s rušením letu. Vyplýva to z prieskumu agentúry STEM/MARK pre Kiwi.com, ktorý sa uskutočnil v októbri 2020.

Kvôli negatívnym skúsenostiam s cestovaním počas pandémie uprednostňujú slovenskí cestovatelia destinácie bližšie k domovu. Pre takmer tri štvrtiny Slovákov dnes vzdialené destinácie neprichádzajú do úvahy.

Polovica respondentov (viac než v prípade Česka) uviedla, že uprednostňuje cestovanie na krátke vzdialenosti v rámci Európy alebo dokonca v rámci Slovenska.

Takéto postoje boli obzvlášť rozšírené medzi ženami, zatiaľ čo z prieskumu vyplýva, že muži svoje cestovateľské návyky tak často nemenia.

Tieto zistenia potvrdzujú aj dáta o rezerváciách. Podľa nich sa popularite už dlho tešia európske destinácie ako Veľká Británia, Taliansko a Grécko, a to bez ohľadu na pandémiu, potvrdila Eliška Dočkalová z Kiwi.com, služby, ktorá umožňuje užívateľom kombinovať lety a pozemnú dopravu.

Cestovať do zahraničia sa tento rok rozhodla štvrtina respondentov. Aj keď v roku 2020 plánovalo dovolenkovať vo svojej krajine takmer trikrát viac Slovákov než Čechov, Slováci nakoniec cestovali do zahraničia o niečo častejšie ako ich susedia.

Vo všeobecnosti však prieskum ukazuje, že Slováci sú v dnešnej dobe pri cestovaní oveľa opatrnejší ako Česi. Mladí ľudia majú obavy z komplikácií spojených s cestovaním, zatiaľ čo väčšie rodiny sa obávajú skôr o zdravie.

Pozitívnym signálom je, že štyri pätiny Slovákov by najradšej cestovali, keby to bolo možné. Iba pätina tvrdí, že o cestovanie stratila záujem.

Bezpečnostné opatrenia považuje za dostatočné 40 % ľudí

Súčasné bezpečnostné opatrenia v oblasti cestovania považuje za dostatočné 40 percent respondentov, väčšinou muži. U žien badať väčšiu opatrnosť.

Ak by Slováci mohli opatrenia meniť, vybrali by si možnosť rýchlych testov na COVID-19 na letiskách (51 percent) a zlepšili by politiku vracania peňazí (41 percent) pokiaľ ide o refundácie od dopravcu ku klientovi.

Tretina respondentov by v prípade zrušenia letu ocenila možnosť flexibilne si zvoliť náhradný termín.

Viac ako 40 % Slovákov by cestovalo hneď alebo budúci rok

V porovnaní s Čechmi sú Slováci pri cestovaní počas pandémie opatrnejší. Slováci majú tendenciu počkať, ako sa situácia vyvinie, až potom si robia pevné cestovateľské plá­ny.

Kladú tiež väčší dôraz na bezpečnosť ako Česi – tá je v súčasnosti pre Slovákov trikrát dôležitejšia ako pôžitok z cestovania.

Pandémia COVID-19 výrazne zmenila očakávania cestujúcich od rezervácie leteniek. Polovica slovenských cestujúcich v súčasnosti uprednostňuje rezervácie na poslednú chvíľu, aby tým minimalizovala riziko zrušenia letu.

Pätina cestujúcich si svoje lety rezervuje v predstihu a dúfa, že nenastanú žiadne nepríjemné prekvapenia, zatiaľ čo tretina Slovákov svoje návyky pri kúpe leteniek nezmenila.

Cestovateľskí nadšenci, ktorým COVID-19 zrušil plány, a tiež ľudia starší ako 45 rokov, dnes obzvlášť uprednostňujú last-minute rezervácie.

Stále boduje letecká doprava

Takmer tretina respondentov uviedla, že kvôli COVID-19 by pri cestovaní uprednostnila radšej pozemnú dopravu pred leteckou. Dve pätiny uprednostňovali pozemnú dopravu už pred pandémiou, takže ich preferencie zostali rovnaké.

Tretina uviedla, že stále preferuje lietanie.

Nie je prekvapením, že slobodní ľudia a cestovateľskí nadšenci viac obľubujú leteckú dopravu, zatiaľ čo veľké rodiny cestujú skôr autom, autobusom alebo vlakom.

Spojenie leteckej a pozemnej dopravy považovala tretina respondentov za skvelú alternatívu, pokiaľ im pomôže dostať sa do svojho cieľa.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #pandémia #koronavírus #Covid-19