Poznáme destináciu roka 2021. Teraz spí ako Šípková Ruženka, vzkriesime ju?

Taliansko bolo po celé generácie milovanou destináciou a tento rok sme si pripomenuli, prečo to tak je.

25.12.2020 07:00
Isola di Loreto, Jazero Iseo, ostrov, Taliansko Foto:
Isola di Loreto, Jazero Iseo. Ilustračné foto.
debata

Keď sme na jar všetci sedeli zatvorení vo svojich domovoch a najhoršia vlna pandémie sa šírila apeninskou čižmou, na internete sa začali objavovať čarovné videá – dídžej na streche rímskeho domu, harmonikár na balkóne na Sicílii, majstri kuchári a ich lekcie výroby domácich cestovín…

Taliansko je podľa Travel and Leisure krajina veľkého prírodného, kultúrneho aj architektonického bohatstva a tento rok sa ukázalo, že aj veľkej bojovnosti, súdržnosti a silných emócií.

Aj preto vyhlásil cestovateľský magazín Travel and Leisure túto krajinu za destináciu roka 2021. Ostáva len dúfať, že nasledujúci rok ju aj skutočne zasa budeme môcť opäť navštíviť.

Taliansko čaká na svoje znovuzrodenie, a tak je na čase začať plánovať svoj ďalší výlet. Kam presne? Nuž, hocikam. Teda, kamkoľvek v tejto krajine zamierite, vždy to bude dobrý nápad a všade nájdete čosi zaujímavé.

Navštívte Val d’Orcia, oblasť v Toskánsku, ktorá je charakteristická svojou zvlnenou krajinou. Tamojšie vinice, zlatisté obilné polia a cyprusy inšpirovali mnohých renesančných maliarov aj moderných fotografov. Od roku 2004 je krajina súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Alebo závratné útesy Amalfitánskeho pobrežia, kde mestečká pastelových farieb kaskádovito schádzajú ku kamienkovým plážam a tajným zátokám.

Či rozsiahle roviny Apúlie s tisícročnými olivovníkmi a nadýchanými barokovými katedrálami.

Taliansko má všetky vlastnosti dokonalej krajiny pre všetky typy dovolenkárov – milovníkov mora, pamiatok, histórie, hôr…

Čaká tu dokonalé jedlo, víno, remeselnícke tradície, móda.

Krajina je však vždy pripravená na znovuotvorenie. Taliansko má rokmi vytvorenú hustú funkčnú turistickú infraštruktúru. Zahŕňa nielen hotely, letiská a výletné lode, ale zasahuje až hlboko do sociálno-ekonomickej štruktúry krajiny. To všetko teraz utíchlo, ale aj my môžeme byť súčasťou oživenia Talianska. Azda už na budúci rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko