Kuchyne Európy od najhoršej po najlepšiu. Slováci a Česi veľmi nezahviezdili

Jednou z najpríjemnejších vecí na cestovaní je ochutnávanie miestnych jedál, ktoré napovedia mnohé o spôsobe života, kultúre aj histórii. Španielska paella má starodávne korene, ktoré siahajú až do moslimskej éry krajiny. Pizza, ktorú vymysleli v Neapole, tiež odráža bohatú kultúru regiónu.

21.04.2021 07:00
debata (9)

Samozrejme, európska kuchyňa sa neustále menila a vyvíjala a krajiny sa navzájom ovplyvňovali, píše Stars Insider. Napríklad croissanty nie sú francúzske, ale podľa historických prameňov pochádzajú z Rakúska.

Ryby a hranolčeky zasa nie sú britským jedlom, vyzerá to tak, že ich na ostrovy priniesli židovskí prisťahovalci zo Španielska a Portugalska. Naopak, slávne „indické“ jedlo, kuracie tikka masala, zas vraj nepochádza z Ázie, ale z Veľkej Británie.

Čo je teda dnes typické pre Európu? Mnohorakosť. Delikátne holandské dezerty, dokonalé francúzske pečivo, silná nemecká klobása, lahodný grécky syr.

Tu sú európske kuchyne zoradené od najhoršej po najlepšiu, podľa The Great Courses.

20. Fínsko, Dánsko, Švédsko, Nórsko a Island

Jedlá z týchto severských krajín sú na „poslednom“ mieste. Medzi severské jedlá patrí napríklad islandský kvasený žralok. Napriek zvláštnym chutiam tu nie sú ceny jedla priaznivé a často návštevníkov odradia.

19. Litva, Estónsko a Lotyšsko

Kuchyňa z týchto troch krajín sa hodí do chladného a vlhkého severného podnebia. Hitom sú tu polievky a veľmi populárne sú tiež nakladané slede. Pre mnohých je to zvláštna chuť.

18. Chorvátsko

Morské plody sú špecialitou v Chorvátsku a mestá ako Split či Dubrovník sa môžu pochváliť úžasnou kuchyňou. Plch sivý na tanieri však môže odradiť hostí.

17. Bulharsko

Balkánsky národ zdieľa niektoré recepty s Gréckom a Tureckom. Jedlá sa zvyčajne skladajú z mliečnych výrobkov a zeleniny. Obľúbená je aj držková polievka, ktorá sa pripravuje z kravského žalúdka.

16. Slovinsko

Medzi slovinské jedlá patrí struklji, jedlo z cesta, ktoré je buď vyprážané, varené alebo dusené. Jedlo je tu veľmi chutné, ale hovorí sa, že väčšina z neho pochádza z Rakúska.

15. Česká republika a Slovensko

Guláš a knedľa (vepřo, knedlo, zelo) sú to najlepšie zo Slovenska a Čiech. Jedlo je tu dosť jednoduché, ale je si čo vychutnať.

14. Luxembursko

Malý nenáročný národ do veľkej miery prebral kuchyňu susedov, Francúzska a Nemecka. Známy je träipen, vyprážaná krvavá klobása, ktorá sa podáva s kapustou a zemiakmi.

13. Írsko a Spojené kráľovstvo

Napriek svojmu rozdeleniu majú Spojené kráľovstvo a Írsko dosť podobné jedlo. Írsko, samozrejme, robí lepšie pivo, ale britské jedlá ako pastiersky koláč a nedeľná pečienka si treba vychutnať.

12. Maďarsko a Rumunsko

Maďarsko a Rumunsko zdieľajú veľa jedál, ale Maďarsko sa môže pochváliť svojím slávnym gulášom. Rumunsko má zasa tendenciu primiešavať do jedál mleté mäso, čím je typické.

11. Poľsko

V Poľsku je toho viac ako len pirohy, jedlá ako rosół (slepačia polievka), polievka z červenej repy a golonka (bravčové koleno) stoja za ochutnanie.

10. Holandsko

Holandská kuchyňa zahŕňa jedlá ako surový sleď s nakrájanou cibuľou. Je tu toho však viac, napríklad poffertjes (lievance), stroopwafel (oblátkové sušienky vyrobené z dvoch tenkých vrstiev upečeného cesta spojených karamelovou plnkou) alebo lahodný bitterballen (mäsové guľôčky).

9. Malta

Malta vynahradí svoje malé rozmery rozsiahlou kuchyňou plnou vzrušujúcich chutí. Jedlá z morských plodov sú vrcholom, no aj hobz biz-zejt stojí za vyskúšanie. Pod týmto zvláštnym názvom sa ukrýva chrumkavý kváskový chlieb, ktorý sa zvyčajne pečie v drevených peciach a môže sa jesť ako príloha k jedlu a s rôznymi oblohami.

8. Belgicko

Belgické vafle sú svetoznáme, ale v kuchyni tejto krajiny je samozrejme toho oveľa viac – pokrmy pripravované na hranolkách, mušle na víne a masle.

7. Nemecko

Je to národ preslávený pivom a klobásami, ktoré sú vstupnou bránou k neuveriteľnej nemeckej kultúre stravovania. Čo tak vajcové halušky Spätzle?

6. Rakúsko

Rakúsko v tomto zozname porazilo svojho nemeckého suseda vynikajúcimi jedlami, ako je teľacie mäso či vyprážaný rezeň.

5. Grécko a Cyperská republika

Grécke jedlo je vynikajúce a susedný Cyprus sa tiež môže pochváliť pôsobivou kuchyňou. Za ochutnanie stojí senzačné souvlaki malé kúsky mäsa či zeleniny grilované na špajdli), aj plnené hroznové listy a chlebová placka shawarma.

4. Španielsko

Pyrenejský polostrov je plný vzrušujúcich chutí a Španielsko sa vždy hrdilo lahodnými jedlami ako paella.

3. Portugalsko

Portugalsko porazilo svojho suseda, pretože ponúka ohromujúci výber skvelých jedál, napríklad açorda (jedlo z natenko nakrájaného chleba s cesnakom, najemno nasekaného koriandra, olivového oleja, octu, vody, bieleho korenia, soli a vajec) Feijoada à transmontana (guláš z fazule s hovädzím a bravčovým mäsom).

2. Francúzsko

Francúzsko, ktoré je domovom brie (mäkkého syra s plesňovou kôrou), jemného pečiva a cassouletu (kastróla obsahujúceho mäso, bravčovú kožu a bielu fazuľu), je na druhom mieste. Francúzska kuchyňa je nielen vynikajúca, ale aj vplyvná. Tamojšie jedlo je dokonca na zozname UNESCO ako „nehmotné kultúrne dedičstvo“.

1. Taliansko

Talianske jedlo je také dobré, že sa stalo samo o sebe turistickou atrakciou. Aký chudobný by bol svet bez talianskych jedál, ako pizza, cestoviny a panzanella?

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #jedlo #kuchyňa