Cestovný ruch musia tvoriť aj domáci obyvatelia, myslí si šéf Gotickej cesty

Cestovný ruch by mal byť zhruba spolovice tvorený domácim obyvateľstvom. Tvrdí to Miroslav Boldiš, predseda občianskeho združenia (OZ) Gotická cesta, ktoré pôsobí v regióne Gemer.

30.11.2020 09:00
debata

Všetko závisí od domáceho obyvateľstva, jeho podpory. Ja tvrdím, že turistický ruch musí byť tvorený z 50 percent domácim obyvateľstvom, a potom prídu aj návštevníci mimo regiónu, konštatoval Boldiš.

Ako pokračoval, dôležité pri jeho rozvoji je sústreďovať sa na starostov, samosprávy a vytvoriť preň zázemie. Samotný produkt napríklad u nás máme, keďže sú tu historické pamiatky aj možnosti adrenalínových zážitkov, ale musíme sa snažiť, aby návštevníci boli u nás celkovo spokojní, zdôraznil.

Veľkou pomocou pri rozvíjaní tohto zámeru je podľa neho pomoc dobrovoľníkov z Bratislavy, ktorí sa pred niekoľkými rokmi pridali k ich združeniu. Veľmi vyzdvihujeme aktivity týchto mladých ľudí z Bratislavy. Dokážu pritiahnuť ďalších mladých a dobrovoľníkov, podotkol predseda.

OZ Gotická cesta vzniklo oficiálne koncom roka 2007 a o rok neskôr bolo zaregistrované. Podľa Boldiša však už v roku 1994 ako nadšenci začali s Európskou železnou cestou a banskou cestou.

Jedným z projektov združenia je každoročné podujatie Gotická cesta otvorená, v rámci ktorej členovia OZ sprístupnia vybrané gemerské kostoly verejnosti aj s odborným výkladom.

Ďalšou aktivitou Gotickej cesty je vydávanie informačných letákov o jednotlivých kostoloch, pre ktoré vyhotovili aj logá v jednotnom grafickom vizuáli. Združenie tiež vydalo mapu pamiatok Gotickej cesty v slovenčine a maďarčine, ktorá je dostupná v papierovej i elektronickej podobe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gotická cesta