Kam na lyže na strednom Slovensku? Toto sú skvelé svahy s dobrým vybavením

Stred Slovenska je bohatý na príležitosti pre lyžiarov, no jeho prirodzené centrá Zvolen a Banská Bystrica ponúkajú aj množstvo pamiatok, ktoré možno počas zimných prechádzok navštíviť.

30.11.2020 14:35
debata

Banská Bystrica, krajské mesto so 78-tisíc obyvateľmi, má bohatú históriu spätú s baníckou tradíciou. Významnú kapitolu novodobých dejín pripomína Múzeum Slovenského národného povstania. Nachádza sa tu tiež Stredoslovenské múzeum v Thurzovom dome.

Jednou z najznámejších pamiatok je Kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, podobne ako areál Mestského hradu. Stredoveké centrum mesta bolo v roku 1955 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu.

Dominantou Zvolena, okresného mesta so 42-tisíc obyvateľmi a niekdajšieho centra Zvolenskej župy, je Zvolenský zámok, národná kultúrna pamiatka. V neďalekom Višňovského parku sa nachádza kópia jedného z troch pancierových vlakov (Hurban) vyrobených v čase SNP.

V meste je tiež Lesnícke a drevárske múzeum. Zo železničnej stanice, po približne tri kilometre dlhej turistickej značke a náučnom chodníku s desiatimi zastávkami, sa dá dostať k ruinám Pustého hradu.

Kam lyžovať?

Aj v blízkom okolí oboch miest možno nájsť niekoľko lyžiarskych stredísk, ktoré by mali byť počas zimnej sezóny otvorené podľa aktuálnej pandemickej situácie.

Len 10 kilometrov južne od Zvolena smerom k známej obci Zaježová sa v pohorí Javorie pod vrchom Lomné (908 m n. m.) nachádza lyžiarske stredisko Kráľová.

Je tu k dispozícii 5 lyžiarskych vlekov a päť zjazdoviek s dĺžkou dokopy 3400 m a okrem iného aj s možnosťou večerného lyžovania.

V lyžiarskom areáli nechýba skiservis, detská lyžiarska škôlka, požičovňa lyžiarskych potrieb, ale aj obľúbené večerné lyžovanie. Milovníci bežeckého lyžovania môžu využiť 10-kilometrovú trať.

Príjemnú rodinnú lyžovačku v blízkosti Banskej Bystrice ponúka obec Tajov ležiaca iba 7 km na západ od centra krajského mesta. Menší lyžiarsky areál Skicentrum Tajov sa nachádza v nadmorskej výške od 540 do 640 metrov na konci obce.

Ponúka tri vleky a tri ľahké zjazdovky s dĺžkami od 100 m do 540 m, takže je lyžiarsky svah ideálny pre tých, ktorý sa chcú naučiť lyžovať, snowboardovať, pre menej zdatných lyžiarov, ako aj pre rodiny s deťmi.

V príjemnom prostredí Selčianskej doliny, kúsok nad obcou Selce a približne 6 km od centra Banskej Bystrice, sa nachádza lyžiarske stredisko Selce-Čachovo. Ponúka rodinnú lyžovačku na permanentne udržovaných lyžiarskych svahoch, lyžiarsky terén vhodný pre náročného, ale aj začínajúceho lyžiara.

Zjazdovky s celkovou dĺžkou 1,5 km obsluhujú štyri vleky, v ponuke je aj možnosť večerného lyžovania. Deti môžu využiť detský vlek či lyžiarsku škôlku. V stredisku sa nachádza aj 25 km udržiavaných tratí pre bežkárov.

Iba o tri kilometre ďalej smerom k Španej doline leží lyžiarske stredisko Šachtičky. Návštevníci majú k dispozícii 7 tratí so štyrmi „dospeláckymi“ vlekmi a jedným lanovým vlekom pre malých lyžiarov.

Zimné radovánky si tu môžu užívať aj snowboardisti a bežkári, ktorí majú k dispozícii 14 km bežeckých tratí.

Lyžiarske stredisko Strelníky sa nachádza 25 km od Banskej Bystrice smerom na Brezno, severne od Chránenej krajinnej oblasti Poľana.

Trávnaté pasienky v nadmorskej výške 750 m sľubujú ideálne podmienky pre začiatočníkov aj pokročilých, a tiež pre rodiny s deťmi.

K dispozícii majú dva lyžiarske vleky pre dospelých s dĺžkou 600 m a pre detských lyžiarov vlek 200-metrový. Stredisko vyhovuje návštevníkom, ktorí vyhľadávajú pokojnejšie miesta s menším turistickým ruchom.

Na zahriatie aj kúpele

Oblasť Zvolena je spätá so slovenskými zimami a ich históriou aj vďaka dodnes neprekonanému rekordu. Vo Vígľaši-Pstruši zaznamenali 11. februára 1929 doteraz najnižšiu teplotu, aká bola na Slovensku nameraná, ortuť teplomera tu klesla na mínus 41 stupňov.

Na druhej strane však región ponúka aj možnosť sa zohriať v kúpeľoch Kováčová, Sliač a o čosi južnejšie v Dudinciach pravidlá liečebné či rekreačné pobyty v týchto zariadeniach samozrejme opäť závisia od aktuálnej pandemickej situácie.

Zdroj: travelguide.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #stredné Slovensko