Hasiči dostali požiar na Veľkom piesočnom ostrove pod kontrolu

Austrálskym hasičom sa podarilo dostať pod kontrolu požiar, ktorý spálil viac ako polovicu Veľkého piesočného ostrova zapísaného do svetového dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Požiar mal údajne spôsobiť nelegálne založený oheň, informovala v pondelok agentúra AFP.

15.12.2020 14:50
debata

Požiar na najväčšom pieskovom ostrove na svete, ležiacom na východnom pobreží Austrálie, zničil rozsiahle pásma lesov. Počas víkendu však ostrov zasiahli výdatné búrky.

„S pomocou dažďa a tímov sa nám podarilo požiar dostať pod kontrolu,“ uviedli v nedeľu na sociálnej sieti Twitter hasičské a záchranné zložky austrálskeho štátu Queensland.

Dážď a silný vietor zasiahli obľúbené turistické pobrežné miesto Gold Coast (Zlaté pobrežie) aj Byron Bay, kde môže dôjsť k erózii miestnej obľúbenej pláže.

Vedci tvrdia, že v dôsledku klimatickej zmeny dôjde v Austrálii k extrémnym výkyvom počasia, akými sú napríklad suchá, požiare a cyklóny, ktoré sa budú zhoršovať, pokiaľ sa bude Zem naďalej otepľovať.

Počas požiarov v Austrálii na prelome rokov 2019 a 2020 plamene spálili územie s rozlohou viac ako 12,5 milióna hektárov a vyžiadali si najmenej 33 obetí vrátane šiestich hasičov.

Konzervatívny austrálsky premiér Scott Morrison, ktorý označil toto obdobie za „čierne leto“, opakovane spochybnil priamu súvislosť medzi rozsiahlymi lesnými požiarmi a klimatickou zmenou.

Spolu s ministrom pre energetiku Angusom Taylorom sú presvedčení, že Austrália nemusí zintenzívniť snahy o znižovanie emisií skleníkových plynov, ktoré majú podľa AFP spomaliť globálne otepľovanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Austrália