Cestovanie s certifikátom? Grécko chce zvýhodniť očkovaných proti Covidu

Grécko chce presvedčiť Európsku úniu, aby oživila cestovný ruch zriadením jednotných osvedčení, ktoré by mohli získať ľudia očkovaní proti Covidu-19.

14.01.2021 14:30
debata

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v liste predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej napísal, že jeho cieľom nie je povinná vakcinácia, ale to, aby očkovaní ľudia mali v rámci Únie možnosť slobodne cestovať bez ďalších obmedzení. Informovala o tom agentúra Reuters.

Príjmy z turistického sektora tvoria v Grécku pätinu hrubého domáceho produktu, a tamojšia vláda preto kvôli nepredvídateľnému vývoju pandémie bojuje za záchranu tohtoročnej turistickej sezóny.

Certifikáty o absolvovaní očkovania proti Covidu plánuje vydávať vlastným občanom a Atény chcú o výhodnosti takéhoto postupu presvedčiť celú Úniu.

„Nechceme, aby očkovanie bolo povinné alebo bolo podmienkou pre cestovanie, ale očkovaní ľudia by mali mať možnosť cestovať úplne slobodne (…) Je nevyhnutné dohodnúť sa, ako by osvedčenia o očkovaní mali vyzerať, aby ich akceptovali všetky členské štáty,“ napísal Mitsotakis.

„Pre krajiny, ktoré sú ako Grécko závislé od turizmus, je kľúčové, aby sa tento problém podarilo vyriešiť pred letnou sezónou,“ dodal.

Podľa gréckej vlády by možnosť zavedenia očkovacích preukazov mohli preberať šéfovia štátov a vlád krajín bloku už na summite EÚ 21. januára, uviedol denník Kathimerini.

Grécko prvú vlnu pandémie vlani zvládlo relatívne dobre, druhá jesenná vlna nákazy ale dostala tamojší zdravotný systém pod tlak, a vláda preto v novembri zaviedla prísne opatrenia vrátane zákazu vychádzania, uzatvorenia škôl a obchodov. Celkovo sa tu zatiaľ vírusom SARS-CoV-2 nakazilo vyše 145.000 ľudí, viac ako 5300 z nich zomrelo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #cestovanie #vakcína #Covid-19 #vakcinácia