Budeme cestovať so zdravotnými pasmi? Akú úlohu by mohla zohrávať vakcína?

Pozitívne správy o vakcíne proti chorobe, ktorá ochromila celý svet, znamenali svetlo na konci tunela. Po dlhých mučivých mesiacoch konečne prišla nádej, že na cestovanie nebudeme musieť definitívne zabudnúť.

09.02.2021 07:00
debata (2)

Vakcíny sú už na svete a rozbieha sa očkovanie, v prvom rade dostávajú vakcínu lekári a starší obyvatelia, ktorých ochorenie ohrozuje najviac.

Môže trvať mesiace, kým budú mať mladí a zdraví ľudia prístup k očkovacej látke, a potenciálne roky, kým budú očkovacie látky dostupné pre všetkých na svete, píše Insider. „To vyvoláva zásadné otázky o tom, čo by vakcíny proti COVID-19 mohli znamenať pre cestovný ruch.“

1./ Letecké spoločnosti sú súkromné a mohli by vyžadovať, aby cestujúci mali pred letom vakcínu proti COVID-19

Krátko po tom, čo sa objavili správy o úspešných vakcínach, austrálska letecká spoločnosť Qantas uviedla, že bude pravdepodobne vyžadovať, aby cestujúci mali pred medzinárodným letom dôkaz o očkovaní proti COVID-19. Dodnes je to však jediná letecká spoločnosť, ktorá takéto rozhodnutie verejne oznámila.

Je možné, že podmienka, aby mali pasažieri pred medzinárodným letom potvrdenie o absolvovaní vakcíny, skôr ako od jednotlivých dopravcov, vyjde od medzinárodných orgánov.

Samotné vlády krajín totiž budú zrejme pred otvorením hraníc a zrušením karantén požadovať, aby boli cestujúci zaočkovaní.

Medzinárodná letisková rada (ACI), ktorá zastupuje všetky svetové letiská, sa podľa agentúry Reuters nezaviazala k tomu, aby bolo absolvovanie vakcíny proti COVID-19 nevyhnutné, namiesto toho navrhuje, aby si letiská mohli vyberať medzi testami a očkovaním.

Rada sa totiž obáva, že požiadavka mať očkovanie, najmä v období ešte pred širokou dostupnosťou vakcín, môže odradiť ľudí od cestovania a ďalej poškodzovať už aj tak upadajúci cestovný ruch a dopravu.

„Rovnako ako karanténa zastavila cestovanie, mohla by to urobiť aj univerzálna požiadavka na vakcináciu,“ uviedol pre agentúru Reuters riaditeľ Medzinárodnej rady letísk, Luis Felipe de Oliveira.

„Pre znovuotvorenie hraníc je dôležitejšie testovanie ako vakcína“, uviedol pre Reuters Alexandre de Juniac, riaditeľ Medzinárodnej asociácie pre leteckú dopravu (IATA), ktorá zastupuje 290 leteckých spoločností na celom svete.

2./ Niektoré krajiny budú vyžadovať pred vstupom cudzincov potvrdenie o vakcinácii

Už dnes mnohé krajiny požadujú negatívny test na COVID, no dosiaľ ešte žiadna krajina neoznámila, že pred vstupom bude povinnosť dokladovať očkovanie.

Vo svete to však nie je novinkou a je pravdepodobné, že k tomu pristúpia aj v tomto prípade. Dnes desiatky krajín podľa WHO vyžadujú, aby boli cestujúci pred vstupom očkovaní proti žltej zimnici.

3./ Plošná požiadavka na očkovanie vyvoláva niekoľko problémov

Vždy sa totiž nájdu cestujúci, ktorí sa zo zdravotných, náboženských alebo osobných dôvodov nemôžu dať očkovať. Viedli by to k podobným situáciám, ako keď lietadlá musia teraz vysadiť pasažierov bez ochranného rúška na tvári.

Požiadavky na negatívne výsledky testov či potvrdenia o absolvovaní očkovania by tiež mohla viesť k rozmachu čierneho trhu s falošnými dokumentmi.

Niektorí sa obávajú, že požiadavka na očkovanie môže diskriminovať aj tých, ktorí nemajú prístup k dobrej zdravotnej starostlivosti, čo premení cestovanie na záležitosť pre privilegovaných.

Svetová rada cestovného ruchu dokonca prirovnala možnú diskrimináciu pre očkovanie k diskriminácii na pracovisku.

Otázna je aj dĺžka účinnosti vakcíny, keďže vedci stále nevedia, ako dlho imunita po vakcíne bude trvať.

4./ Digitálne zdravotné pasy môžu zabezpečiť štandardizáciu

Digitálne zdravotné pasy sú mobilné aplikácie, ktoré umožňujú cestujúcim bezpečne a šifrovaným spôsobom nahrať dôkaz o očkovaní a výsledkoch testov na koronavírus.

Na trhu sa ich objavuje stále viac. Leteckým spoločnostiam potom poskytne tieto údaje o cestujúcom prostredníctvom personalizovaného QR kódu.

Organizácia IATA je v súčasnosti v záverečnej fáze vývoja vlastného digitálneho pasu s názvom IATA Travel Pass, ktorý by mal byť k dispozícii v najbližších mesiacoch.

Letecké spoločnosti a vlády sa budú musieť rozhodnúť, či očkovanie bude povinné alebo nie, a zostaviť štandardizovaný zoznam vakcín a testov, ktoré sa budú globálne akceptovať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #očkovanie #vakcína #koronavírus #Covid-19