Italiano vero? Dolce vita? Toto je taliansky životný štýl, ktorý stojí za to prebrať

Od príjemných pauzičiek počas dňa na vypitie kávy, cez nákupy čerstvých lokálnych produktov na trhoviskách až po družné vzťahy a vychutnávanie života v duchu hesla dolce vita - tu je niekoľko typických zvykov, ktoré robia Talianov Talianmi a stojí za to ich prebrať.

08.03.2021 07:00
kaviareň, pitie kávy, káva Foto:
Ilustračné foto.
debata

Je pravda, že niektoré z príznačných talianskych obyčajov mali pravdepodobne za následok ťažký dopad prvej vlny pandémie na túto krajinu – Taliani sú jednoducho družní, radi sa objímajú a dotýkajú. No je to ich typické správanie a azda sa k nemu po odznení koronakrízy budú môcť bezpečne vrátiť. Bez ich zmyslu pre spoločenskosť by to už nebolo ono.

Taliani sú tiež veľkí lokálpatrioti, sú hrdí na svoju krajinu aj kraj, z ktorého pochádzajú. Sú si veľmi dobre vedomí všetkého, čím sa Apeninský polostrov môže pochváliť – od histórie, cez architektúru, až po nádherné pláže a majestátne hory, úchvatné vnútrozemie, gastrokultúru aj slávne vinohradníctvo.

Niet divu, že Taliansko sa pravidelne umiestňuje na prvých priečkach rebríčkov najobľúbenejších dovolenkových destinácií medzi turistami z celého sveta.

Vzťah k ich kraju sa prejavuje aj v záľube nakupovať čerstvé produkty od miestnych pestovateľov a chovateľov priamo na trhoviskách. Z nich potom doma čarujú delikátne špeciality za ktoré by sa nemusela hanbiť nejedna vychýrená reštaurácia.

Po večeroch sa stretávajú v rámci širšej rodiny alebo v kruhu priateľov a spoločne stolujú, rozprávajú sa a smejú sa. A gestikulujú. Takmer všetko, čo zdôrazňujú a vyjadrujú slovne, podporia aj pohybmi rúk či výrazom v tvári. A tak je radosť ešte výraznejšia, vyhrážky ešte zlovestnejšie a vysvetľovanie hneď o niečo jasnejšie.

V malých obchodíkoch na rohoch ulíc, kde nakupujú čerstvé pečivo a v kaviarňach, kde si niekoľkokrát za deň doprajú osvieženie v podobe kávy, poznajú majiteľov a vždy prehodia spolu zopár slov. Nie sú to anonymní zákazníci a zachmúrení predavači, ale dlhoroční priatelia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #životný štýl