Umelá gravitácia aj kúpele. Prvý vesmírny hotel chcú otvoriť v roku 2027

Začali sa prípravné práce na prvom vesmírnom hoteli, ktorý bude umiestnený na obežnej dráhe Zeme. Štyri stovky hostí budú mať dispozícii všetko, čo by v kozme mohli potrebovať - reštaurácie, kino aj kúpele.

02.03.2021 07:00
debata

Stanica Voyager spoločnosti Orbital Assembly Corporation (OAC) by mohla byť v prevádzke už v roku 2027, píše Daily Mail.

Vesmírna stanica bude mať tvar obrovského kruhu, ktorý sa bude otáčať, aby vytvoril umelú gravitáciu, podobnú ako na povrchu Mesiaca.

Hotel Voyager Station bude mať mnoho atrakcií, podobne ako výletné lode – tematické reštaurácie, liečebné kúpele, premietaciu sálu.

No to hlavné, kvôli čomu sem ľudia pocestujú, je nadpozemský zážitok – dychberúci výhľad do šíreho vesmíru.

Náklady na výstavbu vesmírneho hotela zatiaľ nie sú známe, OAC zatiaľ nezverejnila ani sumu, ktorú bude hostí stáť pobyt.

Na sérii prstencov bude pripevnených 24 modulov. Niektoré z nich bude prevádzkovať nadácia Gateway Foundation a budú slúžiť napríklad na ubytovanie pre posádku, na zásoby vzduchu, vody a energie. Bude tu tiež telocvičňa, kuchyňa, reštaurácia, bar a ďalšie základné zariadenia pre ľudí, ktorí majú byť na stanici dlhšie.

Ostatné moduly sa prenajmú alebo predajú súkromným spoločnostiam a vládam. Na predaj je napríklad modul s veľkosťou 20×12 metrov, ktorý môže slúžiť ako súkromná vila.

Vládne agentúry by mohli stanicu využiť na umiestnenie vlastného vedeckého modulu alebo ako školiace stredisko pre astronautov pripravujúcich sa na cestu na Mars.

S konceptom kruhovej orbitálnej stanice prišiel Wernher von Braun, jeden z architektov programu NASA Apollo, ešte v 50. rokoch.

Návrh stanice Voyager dostal kontúry v roku 2012, o 6 rokov neskôr založila nadácia Gateway Foundation spoločnosť OAC, aby stanicu do roku 2027 spustila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #hotel