Tesáky, rohy, toxíny. Toto sú najnebezpečnejšie tvory a miesta, kde na vás číhajú

Keď sa povie "najnebezpečnejšie zviera", mnohým napadne žralok, veď si aj "zahral" v mnohých krvákoch. V skutočnosti má však tento morský živočích na svedomí len nepatrnú časť všetkých úmrtí ľudí. Existuje mnoho menších, nenápadnejších živočíchov, ktoré dokážu napáchať omnoho väčšie škody, píše Condé Nast Traveler.

28.04.2021 07:00
debata (1)

13. Vodné byvoly

Tieto rozmerné tvory sú relatívne mierne, ak sú v pokoji a nič ich neohrozuje. Presúvajú sa v masívnych stádach za pastvinami a k napájadlám.

Ak sa však cítia ohrozené alebo sú zranené, zmenia sa na zúrivé monštrá, vďaka čomu aj dostali prezývku Čierna smrť. Údajne sú zodpovedné za zabitie viac lovcov na kontinente ako ktorýkoľvek iný tvor. Zaútočia aj na vozidlo.

Dorastajú do výšky okolo 1,8 metra, vážia aj tonu a dokážu bežať rýchlosťou 60 km/h, píše CN Traveler.

  • Kde ich nájdete: Subsaharská Afrika, vrátane Krugerovho národného parku v Južnej Afrike

12. Kužeľové slimáky

Nádherné tvory, ktoré sa nachádzajú v teplých vodách v trópoch, sú okamžite rozpoznateľné pre svoje vzácne hnedo-biele mramorované mušle. Radi sa zdržiavajú v plytkých vodách bližšie pri brehu, v blízkosti koralových útesov a skalných útvarov a pod pieskom.

Určite sa ich však nedotýkajte. Ich skryté zuby podobné harpúne majú silný jed známy ako konotoxín, čo z nich robí takmer najjedovatejších slimákov. Na ich toxín, ktorý ochromí nervové bunky a spôsobí ochrnutie, neexistuje protijed.

  • Kde ich nájdete: Karibik, Havaj a Indonézia

11. Pralesničky zlaté

Táto jedovatá žaba je najsmrteľnejšia z hŕstky druhov, ktoré sú pre človeka nebezpečné. Obýva malú časť dažďových lesov pozdĺž tichomorského pobrežia Kolumbie a dorastá do dĺžky len piatich centimetrov. Jej jed, batrachotoxín, je však taký silný, že v jednej žabe je ho dosť na zabitie desiatich dospelých mužov. A pritom ho na usmrtenie človeka stačí požiť len dva mikrogramy.

Žaba je zvlášť zákerná, keďže už dotyk spôsobí otravu – jej jedové žľazy sa totiž nachádzajú pod kožou.

  • Kde ich nájdete: severná a južná Amerika

10. Štvorhranky

Tieto priehľadné, takmer neviditeľné bezstavovce často plávajú v indicko-tichomorských vodách a sú považované za najjedovatejšie morské zviera na svete.

Majú 15 chápadiel, každé dlhé asi 3 metre a lemované tisíckami bodavých buniek – nematocystami, ktoré obsahujú toxíny, ktoré súčasne útočia na bunky srdca, nervového systému a pokožky.

Protijed existuje, no toxín je taký silný, že mnoho obetí nestihne ani priplávať na breh, dostanú šok alebo nastane zástava srdca a utopia sa.

Tí, čo útok prežijú, môžu mať trvalé následky ako značné bolesti a jazvy od chápadiel.

  • Kde ich nájdete: Pri severnom pobreží Austrálie

9. Indické vretenice

Tieto plazy žijú ľudnatých oblastiach, sú nenápadné, pomocou svojej prirodzenej kamufláže dokonale splynú s púštnym okolím. Zvyčajne sú aktívne v noci, preto je najlepšie chrániť sa pred stretnutím s nimi, ktoré predznamenáva typický syčivý zvuk. Tieto hady sú mimoriadne agresívne a do každého sústa vstreknú viac ako dvojnásobne smrteľnú dávku. Našťastie, existuje účinný protijed.

Kde ich nájdete: Časti Blízkeho východu, strednej Ázie a indického subkontinentu

8. Štvorzubcovité ryby

Tieto ryby žijú v tropických moriach po celom svete. Aj keď sú druhým najjedovatejším stavovcom planéty (po pralesničke zlatej), sú pravdepodobne nebezpečnejšie, pretože ich neurotoxín (nazývaný tetrodotoxín) sa nachádza v ich koži, vo svalovom tkanive, pečeni, obličkách a pohlavných žľazách – tomu všetkému je potrebné sa vyhnúť pri príprave tvora na konzumáciu.

Aj keď sú náhodné stretnutia v mori určite nebezpečné, riziko úmrtia sa zvyšuje pri konzumácii v krajinách, ako je Japonsko, kde sa považuje za pochúťku známu ako fugu a môžu ju pripraviť iba vyškolení a licencovaní kuchári – aj napriek tomu sa náhodné úmrtia po požití vyskytujú niekoľkokrát každý rok.

Tetrodotoxín je až 1 200-krát jedovatejší ako kyanid a môže spôsobiť ochrnutie jazyka a pier, závraty, zvracanie, arytmiu, ťažkosti s dýchaním, ochrnutie svalov a ak sa intoxikácia nelieči, môže spôsobiť smrť.

  • Kde ich nájdete: Okolo Japonska, Číny a Filipín

7. Čierne mamby

Mamba čierna je obzvlášť nebezpečná vďaka svojej rýchlosti. Tento druh, ktorý môže dorásť až do dĺžky vyše 4 metrov, je najrýchlejší zo všetkých hadov a plazí sa rýchlosťou až 5,5 metra za sekundu.

Našťastie mamby zvyčajne útočia iba vtedy, keď sú ohrozené – ale keď k tomu dôjde, opakovane hryzie a pridáva tak obeti množstvá jedu, zmesi neuro- a kardiotoxínov. Už jedno uštipnutie stačí na usmrtenie 10 ľudí. Ak do 20 minút nedostanete protijed, smrť je takmer istá.

  • Kde ich nájdete: Savany a skalnaté oblasti južnej a východnej Afriky

6. Pavúky lievikové

Uhryznutie týmto pavúkom je vážnym dôvodom na poplach: k úmrtiu dospelých môže dôjsť do 30 minút, pretože atraxotoxín v ich jede spôsobuje skrat v ľudskom nervovom systéme. Je pritom zaujímavé, že ich jed nie je nijako zvlášť nebezpečný pre cicavce, ktoré nie sú primátmi, vrátane domácich miláčikov.

Ich nebezpečnosť tkvie v ich blízkosti ľuďom. Prirodzene si hľadajú úkryty v takých útulných miestach ako topánky. Ich „tesáky“ dokážu prehryznúť ľudský necht, dokonca aj obuv.

  • Kde ich nájdete: Východné a južné pobrežie austrálskej pevniny plus Tasmánia

5. Synanceje bradavičnaté

Najjedovatejšie ryby, aké poznáme, sa dajú ľahko prehliadnuť – a to je presne to, čo chcú. Volajú ich „kamenné ryby“, lebo ich ťažko odlíšiť od skaly. Na morskom dne ležia úplne nehybne a čakajú, kým nič netušiaca noha stúpi na ich pripravené chrbtové plutvy, ktoré obsahujú silné neurotoxíny.

Ďalšie vyrušenie rýb môže spustiť ich sekundárny obranný mechanizmus, ktorý sa nazýva slzotvorná šabľa. K smrti po otrávení jedom tejto ryby dochádza do hodiny, preto treba okamžite po incidente vyhľadať pomoc.

  • Kde ich nájdete: Pobrežia indicko-tichomorských vôd, Červené more a Veľký bariérový útes

4. Krokodíly morské

Aligátory z Floridy majú desivú povesť, ale to je stále nič oproti krokodílovi cejlónskemu, ktorý je temperamentnejší, ľahko vyprovokovateľný a agresívny voči všetkému, čo mu skríži cestu.

Zo všetkých druhov na svete je najväčším – a najnebezpečnejším – krokodíl morský. Títo divokí zabijaci môžu dorásť až do dĺžky 7 metrov a vážiť viac ako tonu. Krokodíly ako celok sú ročne zodpovedné za viac ľudských obetí ako žraloky.

Krokodíly morské sú obzvlášť nebezpečné, pretože sú vynikajúcimi plavcami v slanej aj sladkej vode (ich meno je mätúce) a dokážu rýchlo udrieť silným záhryzom.

  • Kde ich nájdete: Indicko-pacifický región od častí Indie a Vietnamu až po severnú Austráliu

3. Muchy tse-tse

Mucha tse-tse sa často považuje za najnebezpečnejšiu muchu na svete a bežne vyskytuje v subsaharskej Afrike, najmä v krajinách stredu kontinentu.

Samotné muchy nepredstavujú nebezpečenstvo, ich skutočná hrôza spočíva v protozoálnych parazitoch, známych ako trypanozómy, ktoré rozširujú. Tieto mikroskopické patogény sú pôvodcom africkej spavej choroby, typickej zmenou správania, zlou koordináciou a poruchami spánkových cyklov. Ak sa nelieči, môže byť smrteľná.

Vakcíny proti chorobe neexistujú, prevencia je nosenie odevov neutrálnych farieb (muchy priťahujú svetlé aj tmavé farby, najmä modrá) a vyhýbanie sa kríkom.

  • Kde ich nájdete: Sudán a Južný Sudán, Konžská demokratická republika a Angola

2. Komáre

Komár sa radí medzi najnebezpečnejšie tvory. Dôvodom je každoročný vysoký počet úmrtí spôsobených rôznymi patogénmi, ktoré prenáša niekoľko druhov komárov – z viac ako 3 000 na svete.

Komáre prenášajú také pliagy ako malária, encefalitída, elefantiáza, žltá zimnica, horúčka dengue, západonílsky vírus a vírus zika, ktoré postihujú odhadom 700 miliónov ľudí ročne a spôsobujú úmrtia zhruba 725 000 ľudí.

Ako poznamenáva Svetová zdravotnícka organizácia, viac ako polovica ľudskej populácie je v súčasnosti ohrozená chorobami prenášanými komármi.

Komáre priťahuje naša telesná teplota a CO2, ktorý vydychujeme, preto sú najlepšou prevenciou repelenty.

  • Kde ich nájdete: Celá planéta okrem Antarktídy

1. Ľudia

Prekvapenie? Ľudia zabíjajú už 10 000 rokov, pričom celkový počet úmrtí vo vojnách sa odhaduje na 150 miliónov až 1 miliardu (toto číslo je staré desať rokov). Aj keď sa hovorí, že momentálne žijeme v najdlhšom období mieru v histórii sveta, stále sú však po svete konflikty plné nezmyselnej brutality, vrátane teroristických útokov.

Sme nebezpeční pre seba, ale aj pre ďalšie zvieratá – zapríčiňujeme globálne otepľovanie, ničíme lesy a koralové útesy…

Vzhľadom na hrozbu, ktorú predstavujeme pre nespočetné množstvo ďalších tvorov a skutočnosť, že často konáme iracionálne a máme schopnosť zničiť celú našu planétu množstvom hrôzostrašných zbraní, ako jadrové zariadenia a geneticky modifikované baktérie, sme na prvom mieste v zozname ako najnebezpečnejšie tvory na svete.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jed #Zvieratá #nebezpečenstvo #toxíny