Európsky ostrov ruší kovidové obmedzenia. Dosiahol vakcinačný míľnik

Island sa môže radovať, dosiahol totiž míľnik na svojej ceste v prekonávaní pandémie. Stal sa prvou krajinou v Európe, ktorá zrušila všetky domáce obmedzenia týkajúce sa COVIDu-19 a zmiernila aj obmedzenia na svojich hraniciach.

04.07.2021 07:00
Island, vodopád Foto: ,
Vodopád Skógafoss, ktorý sa rúti do hĺbky 60 metrov, láka turistov. Podľa povesti je za vodopádom skrytý poklad z čias Vikingov. Ilustračné foto.
debata

Islandský vakcinačný program a systém testovania, trasovania, karantény a izolácie sa vyplatil, píše Lonely Planet. Ostrov ako prvý v Európe zrušil všetky epidemické obmedzenia.

Sociálne dištancovanie, nosenie masky, limity na zhromaždeniach a skrátenie otváracích hodín – nič z toho tu už neplatí. Dôvod? Až 87 % dospelej populácie na Islande dostalo najmenej jednu dávku vakcíny a asi 60 % je úplne zaočkovaných.

„Nepretržitá a čestná komunikácia medzi ľuďmi a našimi dôveryhodnými vedcami významne prispela k ochote obyvateľstva podieľať sa na úsilí o minimalizáciu škôd spôsobených pandémiou,“ uviedol islandský minister zdravotníctva Svandís Svavarsdóttir.

„Dôraz sa kládol na udržanie správnej úrovne ostražitosti bez toho, aby sa riziko bagatelizovalo alebo preháňalo. Darí sa nám udržiavať si dôveru obyvateľov Islandu, že máme dobrý úmysel.“

Od 1. júla Island zrušil aj obmedzenia na svojich hraniciach. Cestujúci, ktorí predložia digitálny alebo papierový očkovací certifikát z ktorejkoľvek krajiny, nebudú mať na hraniciach žiadne obmedzenia a pri príchode nebudú musieť ani podstúpiť testovanie či karanténu.

Voľný vstup do ostrovnej krajiny majú tiež deti do 16 rokov a cestujúci, ktorí môžu preukázať uzdravenie z COVIDu-19 (zdravotným osvedčením).

Nezaočkovaní cestujúci budú aj naďalej povinní po vstupe do krajiny podstúpiť testovanie a päťdňovú karanténu.

"Očakávame, že budeme aj naďalej zisťovať prípady nákazy a že sa môžu objaviť malé ohniská infekcie. Sme si však istí, že naše možnosti sledovania kontaktov s ochotou verejnosti dodržiavať požiadavky na karanténu aj izoláciu sa ukážu ako dostatočné na zvládnutie akýchkoľvek nových ohnísk,“ uviedol vedúci civilnej ochrany Islandu Víðir Reynisson.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Island #koronavírus #Covid-19 #vakcína proti covidu