Izrael zrejme bude turistov hodnotiť podľa druhu očkovania. Pfizer či Moderna bude výhodou

Izrael chce prijímať turistov podľa toho, akou vakcínou boli zaočkovaní. Minister cestovného ruchu Joel Razvozov v utorok povedal, že by sa v budúcnosti mal robiť rozdiel medzi tými, ktorí sú očkovaní vakcínami používanými v Izraeli, a tými, ktorí dostali napríklad ruskú alebo čínsku vakcínu.

15.07.2021 08:00
debata

V rozhovore so stanicou Kan minister povedal, že turistom zaočkovaným prípravkami firiem Pfizer alebo Moderna, ktoré sú v Izraeli používané, bude stačiť pre vstup negatívny PCR test. Ostatní budú musieť podstúpiť krvný test, ktorý zistí množstvo protilátok.

Rýchle odbery na tento test sa budú vykonávať na Ben Gurionovom letisku a výsledky budú známe do 15 minút, uviedla izraelská televízia. Či na to pristúpia ostatní členovia vlády, zatiaľ nie je jasné.

Izrael začal v minulých mesiacoch povoľovať vstup skupinám turistov, ale nie jednotlivým cestujúcim. Aj jednotlivcom sa mal otvoriť máji, ale ministerstvo zdravotníctva to odložilo kvôli opätovnému nárastu nákazy na júl a potom na august.

V krajine sa rýchlo šíri koronavírusový variant delta a ministerstvo zdravotníctva minulý týždeň oznámilo, že Izraelčania vracajúci sa z cudziny vrátane zaočkovaných alebo tých, ktorí Covid-19 prekonali, budú musieť ísť po príchode na 24 hodín do karantény a vyčkať v nej, kým sa nepreukáže, že majú negatívny test.

Ľudia, ktorí sa vrátia z niektorej zo 16 krajín s najhoršou epidemickou situáciou, budú musieť ísť do karantény na 14 dní; tú môže skrátiť negatívny test.

Izraelčania nemôžu cestovať do niekoľkých najrizikovejších krajín, medzi ktorými sa nachádza Rusko, Juhoafrická republika, India alebo Mexiko.

V utorok úrady ohlásili 754 nových prípadov koronavírusu za minulých 24 hodín, v pondelok to bolo 760 prípadov, čo bol najhorší údaj od 24. marca.

Okrem rýchlo sa šíriaceho variantu delta má Izrael tiež 51 ľudí s variantom označovaným delta plus. Pribúda aj ľudí vo vážnom stave, teraz ich má Izrael 53. Zomrel ďalší človek, takže Covid-19 si v Izraeli vyžiadal životy 6440 ľudí.

V 9-miliónovej krajine sa nakazilo do začiatku pandémie skoro 848.000 ľudí. Odborníci sa obávajú, že delta plus bude ešte nákazlivejšia než variant delta, ktorá pripadá na 90 percent nových prípadov v Izraeli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #očkovanie proti covidu