Oravský hrad dýcha históriou

Majestátny hrad vybudovaný na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku filmári milujú. Na budúci rok uplynie už sto rokov odvtedy, čo si jeho hradby a miestnosti vybrali na nakrúcanie filmu Dracula – Upír Nosferatu. Pred dvoma rokmi sem krvilačný upír prišiel znova, tentoraz v podobe trojdielneho anglického seriálu.

10.08.2021 12:00
Oravský hrad Foto:
Majestátny Oravský hrad patrí k najkrajším na Slovensku.
debata

Oravský hrad začali budovať na mieste starého dreveného hrádku po tatárskom vpáde v roku 1241. Z malej pevnosti vznikol v priebehu nasledujúcich storočí rozsiahly hradný areál, ktorý má dnes 154 miestností.

V minulosti bol župným hradom a sídlom Oravského hradného panstva. Budovy a interiér hradu nesú črty románskeho slohu, gotiky, renesancie, baroka i moderných slohov. V roku 1556 sa hrad dostal do rúk Thurzovcom, tí uskutočnili najrozsiahlejšiu prestavbu.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

Svoju dnešnú podobu dostal Oravský hrad v roku 1611. V roku 1800 vyhorel, rozsiahle rekonštrukčné práce sa začali realizovať až po druhej svetovej vojne.

Počas prehliadky Oravského hradu sa návštevníci dozvedia veľa faktov z histórie doplnených o rôzne zaujímavosti a legendy. Medzi najznámejšie patrí tá o bielej panej, aj spomínaný, tajomstvom opradený príbeh o upírovi Nosferatu.

Zaujímavé je aj vzťahové prepojenie palatína Juraja Thurza, najvýznamnejšieho vlastníka Oravského hradu, a krvavej grófky Alžbety Báthoryovej.

V roku 2016 verejnosti sprístupnili expozíciu Klenotnica Oravského hradu, kde sú okrem iného inštalované unikátne pohrebné textílie zo 17. storočia či renesančný zásnubný prsteň so vsadeným diamantom.

Od roku 2018 si návštevníci môžu pozrieť aj zreštaurovaný palác Thurzovcov, v ktorom boli odkryté vzácne renesančné maľby z obdobia výstavby paláca.

Priestory Oravského hradu už neraz poslúžili... Foto: SHUTTERSTOCK
Oravský hrad, Priestory Oravského hradu už neraz poslúžili filmárom.

Nechýbajú historky z nakrúcania

Aj počas týchto prázdnin zavítajú na Oravský hrad šikovní sokoliari v predstavení – Sokoliar kráľova pýcha – 15. augusta a záver leta – 27. 8., bude patriť najznámejšej nočnej prehliadke Dracula – upír Nosferatu.

Oravský hrad láka filmárov svojou históriou a tajomstvami odjakživa. Skvost Oravy si vybrali aj tvorcovia známych rozprávok a filmov ako Kráľ Drozdia brada, Princezná a žobrák, Sokoliar Tomáš, Láska na vlásku a mnohé ďalšie.

Návštevníkov určite priláka špeciálna prehliadka s názvom Filmárska klapka, počas ktorej sa vydajú po stopách filmových diel. Tradičný historický výklad je obohatený o zaujímavosti z nakrúcaní i zábavné historky filmárov.

História cez 3D

Oravské múzeum organizuje počas celého roka množstvo zaujímavých podujatí pre deti, mladých i starších a o ich úspechu svedčí aj to, že sú na ne zvedaví aj tí, ktorí Oravský hrad už navštívili.

Novinkou medzi expozíciami Oravského múzea sú moderné priestory Múzea hrou, ktoré verejnosti sprístupnili od 26. júla 2021, počas hlavnej turistickej sezóny od 10:00 do 16:00 hodiny.

Biela pani je legendou Oravského hradu. Foto: SHUTTERSTOCK
Oravský hrad, Biela pani, strašidlo, duch Biela pani je legendou Oravského hradu.

V interaktívnych miestnostiach na prízemí sídla múzea i na poschodí renesančnej budovy sú kreatívne priestory, v ktorých sa môžu návštevníci prostredníctvom 3D modelov zoznámiť s objektmi Oravského hradu, technickou pamiatkou Oravská lesná železnica, pozrieť si 3D virtuálny film a prejsť si tak expozície Oravského hradu.

Pre návštevníkov so špeciálnymi potrebami prispôsobili aj relaxačné a interaktívne prvky na stimuláciu rôznych zmyslov a hry na podporu koncentrácie a kreativity. Pôvodná historická atmosféra sa po obnove zachovala v priestore výstavnej a koncertnej sály na prízemí renesančnej budovy.

Bude slúžiť pre organizovanie kultúrnych podujatí a vzdelávacích programov. V súčasnosti je tento priestor venovaný výstave obrazov známeho slovenského výtvarníka, grafika, ilustrátora a maliara Miroslava Knapa.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oravský hrad #Leto s Pravdou