Buchlov má múmiu, v Buchloviciach sa písali dejiny a v Modrej je tunel pod jazerom

Hrady, zámky, kúpele, pútnické miesta aj nevšedná podvodná atrakcia. Morava, kraj Českej republiky kultúrne aj geograficky najbližší Slovensku, ponúka mimoriadne pestrú paletu zaujímavostí, za ktorými netreba dlho cestovať.

18.08.2021 12:00
debata (4)
Hrad Buchlov. Prvá budova hradu pochádza z 13.... Foto: SHUTTERSTOCK
Hrad Buchlov, Hrad Buchlov. Prvá budova hradu pochádza z 13. storočia. Buchlov je jedným z najstarších hradov v Českej republike.

Asi hodinu cesty od Trenčína sa uprostred lesov vypína legendami opradený hrad Buchlov. Podľa niektorých zdrojov siaha jeho história až do 4. storočia, keď počas nájazdov Markomanov začalo vyrastať v tamojších hustých horách opevnené sídlo.

Legenda sa spája aj s názvom hradu Buchlov. Kedysi v tamojšej jaskyni údajne stál oltár venovaný pohanskému bohu lovu. Keď sem prišli Slovania, mali začať hrad volať podľa tohto posvätného miesta, teda Bůh-lov.

Oficiálne zdroje však romantické predstavy rázne škrtajú. Prvá písomná zmienka o Buchlove je z roku 1300 a v skutočnosti vyrástol v prvej polovici 13. storočia ako kráľovské sídlo so strategickou funkciou.

Aj tak však ostáva jedným z najstarších a tiež najmohutnejších hradov v Českej republike. Vďaka polohe na veľkom kopci vo výške 540 metrov nad morom ho vidno už zďaleka.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

Buchlov chvíľu vlastnili aj Lichtenštajnovci, neskôr mnoho ďalších pánov, z ktorých každý na ňom zanechal svoju pečať. Tak získalo pôvodne románske sídlo neskorogotické aj renesančné prvky.

Poslední majitelia hradu, Berchtoldovci, priniesli do Buchlova mnohé cenné zberateľské predmety zo svojich zahraničných ciest. Kraľuje im tajuplná egyptská múmia.

Bola by škoda, keby tieto skvosty nevideli aj ostatní, a tak vzniklo na hrade v polovici 19. storočia múzeum.

Komnaty Buchlova sú vynikajúco zachované a dovoľujú nahliadnuť do života šľachty v časoch gotiky a renesancie.

Okrem histórie sa hrad pýši aj vzácnymi prírodovednými a archeologickými zbierkami, zážitkom je nepochybne i návšteva rozhľadne.

Pri prehliadke platia opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Prechádzka starým hradom, teda jeden zo základných okruhov, stojí pre dospelých 160 korún (6,25 eura) a deti 80 korún (3,13 eura).

Zámok Buchlovice. Exteriér je postavený v... Foto: SHUTTERSTOCK
zámok Buchlovice Zámok Buchlovice. Exteriér je postavený v barokovom štýle.

Smutný dar aj podjazerný svet

Asi šesť kilometrov od hradu ležia Buchlovice, ktorých hlavnou atrakciou je tamojší zámok z 18. storočia. Práve doňho sa páni z Buchlova presťahovali, keď už hrad nebol pre nich dostatočne komfortný.

Zámok Buchlovice patrí k najvýznamnejším barokovým šľachtickým sídlam na území Českej republiky. Architektúra, početné zbierky aj významná úloha v dejinách posledných rokov habsburskej monarchie robia zo zámku sídlo nadnárodného významu.

Postavil ho bohatý a urodzený gróf Ján Dětřich Petřvaldský ako dar pre svoju milovanú manželku, ktorá pochádzala z Talianska. Gróf preto objednal u významných architektov taliansky orientované plány v štýle villy rustica. Žiaľ, mladá manželka sa dostavania zámku nedožila.

Buchlovice obkolesuje nádherná baroková záhrada. Pôvodne mala, ako inak, taliansky štýl, neskôr presedlala na francúzsky a obohatená o exotické rastliny aj na anglický typ. Sú v nej schodiská, terasy, bazény.

Na zámku sa stretávali významní politici 20. storočia a medzi jeho múrmi sa rozhodovalo o osude Európy. Vstupné na prehliadku, počas ktorej sa dodržiavajú protiepidemické opatrenia, je pre dospelých 180 korún (7 eur), deti zaplatia 90 korún (3,5 eura).

Bazilika Nanebovzatia Panny Márie a svätého... Foto: SHUTTERSTOCK
Bazilika Nanebovzatia Panny Márie a svätého Cyrila a Metoda, Velehrad Bazilika Nanebovzatia Panny Márie a svätého Cyrila a Metoda na Velehrade.

Na skok od Buchlovíc sa nachádza malá obec s veľkými dejinami. Vo Velehrade sídli najstaršie cisterciánske opátstvo na Morave. Baroková trojloďová bazilika Nanebovzatia Panny Márie a svätých Cyrila a Metoda s bohato zdobeným interiérom je najvýznamnejším pútnickým miestom Česka.

Asi kilometer od baziliky je Živá voda v Modrej, ktorá ponúka podjazerný svet na dosah. Sklený tunel v hĺbke 3,5 metra pod hladinou odhalí vodný svet s jeho živočíchmi ako ste ho ešte nevideli. Naokolo, doslova pár centimetrov, plávajú sladkovodné ryby a vy suchou nohou prejdete popod jazero. Vstupné je 90 korún (3,5 eura) pre dospelého, 60 korún (2,3 eura) pre deti.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Leto s Pravdou