Ostrov umenia túto sezónu navštívilo najviac ľudí od roku 1989

Slanický ostrov umenia uprostred Oravskej priehrady v Námestove túto sezónu navštívilo 56.361 turistov. Je to o takmer 2000 návštevníkov viac ako vlani a najviac od roku 1989, uviedol riaditeľ Oravskej galérie Michal Čajka.

28.11.2021 13:00
debata

Ako doplnil riaditeľ galérie, tohtoročnú sezónu na ostrove umenia ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, museli splniť rôzne stupne opatrení. „Vďaka pracovníkom galérie bola zabezpečená plnohodnotne, čo sa odrazilo aj v počte návštevníkov,“ zhodnotil.

Expozície tradičného ľudového umenia z obdobia 18. až 20. storočia na Slanickom ostrove umenia boli pre návštevníkov tento rok otvorené od 5. mája do 30. septembra.

„V tomto roku sa na ostrove začala pamiatková obnova kostola Povýšenia svätého Kríža. Zrealizovalo sa geodetické zameranie celého objektu, tiež architektonicko-historický a reštaurátorský výskum. Súčasne sa začali práce na výtvarno-architektonickom riešení novej revitalizovanej expozície v interiéri kostola,“ priblížil Čajka.

Oravská galéria spravuje aj vysunutú trvalú expozíciu Márie Medveckej, ktorá je od roku 1979 inštalovaná v klasicistickom objekte z 19. storočia v Tvrdošíne – Medvedzí. Galériu tento rok podľa riaditeľa navštívilo 2512 ľudí. Sezóna trvala od začiatku mája do 10. októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slanický ostrov umenia