Ktoré európske krajiny vyžadujú od cestovateľov aj tretiu dávku očkovania?

Zavádzanie booster dávok vakcíny proti koronavírusu v januári pokračuje rýchlym tempom, európske krajiny sa usilujú posilniť svoju populáciu proti variantu omicron.

11.01.2022 07:00
debata
dovolenka, leto, cestovanie, láska, pár, dvojica Čítajte viac Očkovanie a certifikáty pomohli v roku 2021 turizmu. Ktoré regióny sú na tom najlepšie?

S vývojom a postupom pandémie sa aj definícia toho, čo sa považuje za „úplné zaočkovanie“, rýchlo mení. A menia sa aj pravidlá cestovania, píšu Euro News.

Európska komisia 21. decembra skrátila platnosť očkovacích pasov na deväť mesiacov od poslednej očkovacej dávky konkrétnej osoby.

Jednotlivé európske krajiny sú preto povinné prijať pravidlo deviatich mesiacov alebo 270 dní. Niektoré štáty však zašli aj ďalej a na vstup požadujú od prichádzajúcich už aj tretiu dávku vakcíny.

kôň, pláž, more, dovolenka, leto, cestovanie, jazda, jazdenie, slnečník, slnko, oceán, piesok, Maurícius Čítajte viac Diskriminácia, či nový normál? Letovisko otvorilo špeciálne bubliny pre očkovaných

V čase vrcholiacej lyžiarskej sezóny Rakúsko koncom decembra oznámilo, že všetci turisti sa teraz musia preukázať, že dostali posilňujúcu dávku.

Holandsko bude príklad Rakúska nasledovať od 1. februára, keď tiež skráti platnosť pasu na deväť mesiacov.

Chorvátsko, Švajčiarsko a Grécko už skôr naznačili svoj zámer zaviesť povinnosť pre cestujúcich mať posilňovaciu dávku.

Iné krajiny aktualizujú svoje systémy a tiež sa pripravujú na tieto zmeny v požiadavkách. Mnohé rušia zákazy cestovania, a namiesto nich sa zameriavajú na booster dávky. V čase šírenia omicronu je jasné, že dve dávky vakcíny nestačia na to, aby poskytli úroveň ochrany, ktorú potrebujeme. Vedci sú však presvedčení, že s treťou, posilňovacou dávkou, môžeme dosiahnuť lepšie výsledky.

Virológovia vysvetlili, že posilňovacie injekcie poskytujú imunitnému systému „bohatšie znalosti a pochopenie vírusu“.

senior, päť, radosť, pozdrav Čítajte viac KVÍZ: Hory, doliny, rieky, jaskyne... Vyznáte sa v slovenských NAJ?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #tretia dávka #omicron