V roku 2022 cestovný ruch exploduje, čísla prekonajú rok 2019

V správe, ktorá analyzuje najnovšie trendy, sa zistilo, že tento rok plánuje dovolenkovať viac ľudí ako v roku 2019. Ľudia túžia po nových zážitkoch a chcú objaviť zaujímavé destinácie.

02.02.2022 07:00
turistky, turisti, turista, cestovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nová štúdia cestovateľského portálu TripAdvisor odhalila, že cestujúci sú tiež ochotní minúť za cestu viac peňazí ako v roku 2019.

Štúdia Travel in 2022 – A Look Ahead, vypracovaná v spolupráci s globálnou spoločnosťou pre prieskum trhu Ipsos MORI, skúmala postoje a plány viac ako 10 000 dospelých vo veku 18 až 75 rokov.

Je jasné, že faktory súvisiace s Covid-19, ako je karanténa, stav očkovania a pravidlá medzinárodného cestovania, budú aj naďalej ovplyvňovať správanie cestovateľov.

Koncoročné údaje o vyhľadávaní však ukazujú, že pretrvávajúci dopyt po rekreačnom cestovaní zostáva vysoký na všetkých piatich trhoch, ktoré štúdia posudzovala – Spojené kráľovstvo, USA, Singapur, Japonsko a Austrália.

mall tv, čočík Čítajte viac Ako sa cestuje v Číne? Trieda „Guantánamo“ verzus luxusné rýchlovlaky

V Spojenom kráľovstve uviedlo 85 percent respondentov, že tento rok pravdepodobne vycestujú, či už na dovolenku doma alebo v zahraničí. Na porovnanie, v roku 2019 plánovalo dovolenku o 5 percent ľudí menej a o 8 percent menej ľudí uviedlo, že by cestovalo do zahraničia.

Podobne boli na tom aj odpovede Američanov, kde túžba cestovať do zahraničia vzrástla o 6 percent v porovnaní s rokom 2019, pričom číslo domáceho rekreačného cestovania vzrástlo o 8 percent v porovnaní s rokom 2019.

V cestovnom optimizme vedie Singapur – až 89 percent respondentov plánuje v roku 2022 dovolenku. Prísne cestovné a hraničné obmedzenia zavedené v Singapure od vypuknutia pandémie Covid-19 pravdepodobne pomohli podporiť hlad ázijského národa po nových destináciách.

Nové zážitky na bezpečných miestach

Ľudia budú pri cestovaní v roku 2022 vyhľadávať aj nové zážitky, vrátane návštev destinácií, kde ešte neboli. Túžba po nových skúsenostiach je jedným z hlavných faktorov, ktoré turistov lákajú v tomto roku na cesty.

Až 75 percent Američanov uviedlo, že je pre nich dôležité, aby na svojej ďalšej ceste „uvideli nové miesta“.

kultúrny šok Čítajte viac Z nadšenia do depresie a späť: Cestovateľ so 100 krajinami na konte opisuje kultúrny šok

A väčšina cestovateľov je teraz navyše ochotná zaplatiť za privilégium cestovať viac ako v roku 2019.

Podľa údajov TripAdvisoru sa očakáva, že americkí cestovatelia minú na svoju priemernú cestu v roku 2022 o 29 percent viac ako v roku 2019.

V Austrálii sa priemerné výdavky zvýšia o 16 percent, zatiaľ čo singapurskí cestovatelia plánujú minúť o 7 percent viac.

V Spojenom kráľovstve sa priemerné výdavky na cestovanie v roku 2022 veľmi mierne znížili, no v Japonsku sú dovolenkári aj naďalej opatrní, pokiaľ ide o výdavky, pričom priemerný turista má na rok 2022 nižší cestovný rozpočet ako v roku 2019 o 30 percent.

Nie je prekvapením, že správa potvrdzuje, že čísla prípadov Covid-19, obmedzenia a cestovné požiadavky krajín ovplyvňujú rozhodovanie turistov, kam sa vyberú.

turista, turistika, hory, výlet, cestovanie, príroda, Švajčiarske Alpy Čítajte viac Necestujte nikam! Najkrajšie turistické trasy máme na Slovensku, tu je top 5

A tento trend bude pokračovať, viac ako polovica respondentov uviedla, že opatrenia týkajúce sa čistoty hotelov, lietadiel a reštaurácií budú v budúcom roku dôležitým faktorom pri ich rozhodovaní, aj keď počet prípadov Covid-19 klesne.

Asi 70 percent cestovateľov na každom z trhov tiež potvrdilo, že sa budú rozhodovať medzi destináciami s najnižšími počtami prípadov Covid-19.

Pandemické obmedzenia a problémy zároveň tiež vplývajú na rozhodnutie iných ľudí, prečo pravdepodobne nebudú tento rok cestovať.

Jedna tretina Američanov, ktorí si neplánujú rezervovať dovolenku, uviedla, že sa tak rozhodli z dôvodu neistoty okolo možných cestovných obmedzení.

Medzi ďalšie obavy tých, ktorí tento rok neplánujú cestovať, patrí strach z nákazy Covid-19 seba alebo rodiny a obmedzenia, ktoré by mohli cestovanie znepríjemniť.

Jánošikova skrýša Budiná jaskyňa Čítajte viac Vieme, kde sa nachádza Jánošíkova skrýša! Čo sa v nej našlo?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #TripAdvisor