Hľadáte šťastie? Na Slovensku ho veľmi niet. Medzi 150 krajinami sme nezahviezdili

Svet sa v posledných rokoch ponoril do problémov spojených s pandémiou. Okrem priamych dopadov na konkrétnych ľudí šíriaci sa koronavírus masívne negatívne ovplyvnil aj celé spoločnosti. Niektoré krajiny si však svoju dobrú náladu napriek všetkým príkoriam zachovali.

06.04.2022 07:00
lízanka - farbivá v sladkostiach Foto:
Opäť sa potvrdilo, že najšťastnejší sú severania. Ilustračné foto.
debata (1)

Americkí vedci z Gallupovho inštitútu zverejnili správu, ktorá sa každoročne zaoberá ľudským blahobytom v jednotlivých kútoch sveta. Podľa ich zistení je krajinou s najšťastnejšími obyvateľmi Fínsko.

Severský štát nasleduje neďaleké Dánsko, nasleduje Island, Švajčiarsko, Holandsko, Luxembursko, Švédsko, Nórsko, Izrael a potom Nový Zéland. Na 11. priečke sa umiestnilo Rakúsko, na 18. mieste je Česká republika.

Oproti predošlým rokom najviac pokročili európske krajiny Srbsko, Bulharsko a Rumunsko.

mall tv hotelová zba lomnický štít Čítajte viac Zakrúti sa vám hlava! Toto sú najdrahšie hotelové izby na Slovensku

Na opačnom konci 150-členného rebríčka sú Afganistan, Libanon a Venezuela, ktorých obyvatelia sú všetko len nie šťastní a spokojní.

Správa, ktorú zostavuje Gallupov inštitút, vychádza z údajov za posledné tri roky. Vedci, ktorí výskum viedli, zaznamenali počas pandémie koronavírusu výrazný nárast prejavov láskavosti.

„Pomoc druhým, dobrovoľníctvo a darcovstvo v roku 2021 prudko vzrástli vo všetkých častiach sveta a dosiahli úroveň takmer o 25 percent vyššiu ako pred pandémiou,“ uviedli.

Tento príval zhovievavosti podľa odborníkov poskytuje silný dôkaz, že s ľudstvom to nie je až také zlé, pretože tí šťastnejší reagujú na problémy druhých a podávajú im pomocnú ruku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #šťastie