Číňania si postavili vlastný Hallstatt, je vernou kópiou toho rakúskeho

Na juhu Číny otvorili cez víkend pre návštevníkov dlho plánovaný projekt kópie malebného hornorakúskeho mestečka Hallstatt. Slávnostnú ceremóniu pokazilo počasie, preto sa udalosť musela podľa denníka Salzburger Nachrichten konať v hoteli.

03.06.2012 12:51
Hallstatt Foto:
Vernú kópiu malebného hornorakúskeho mestečka Hallstatt (na snímke), ktoré preslávili aj svetoznáme soľné bane, postavili na juhu Číny pre miestnych zámožných obyvateľov.
debata (2)

Slávnostného otvorenia sa zúčastnila aj hallstattská delegácia, ktorá neskrývala rozpaky zo spôsobu, akým sa vzhľad obce skopíroval.

Originálny Hallstatt, v ktorom žije približne osemsto ľudí, je zapísaný na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Kópia pri juhočínskom Chuej-čou v provincii Kuang-tung je developerským projektom, ktorý je určený pre zámožných Číňanov. V tejto krajine, ktorá je neslávne známa výrobou falzifikátov, sa tak replika Hallstattu stáva novým štandardom.

Hallstattská delegácie, ktorá do Číny odcestovala, vyhlásila, že je na jednej strane pyšná na to, že sa mestečko stalo zdrojom pre kópiu, nepáči sa jej však spôsob, ako replika vznikla.

„Mali sa opýtať majiteľov hotela a ďalších budov, či súhlasia s nápadom, aby sa Hallstatt postavil v Číne. A oni to neurobili,“ vyhlásila pred otváracou ceremóniou Monika Wengerová, ktorej patrí hallstattský hotel U Zeleného stromu. „A to bol veľký problém, ktorý sme s týmto projektom mali.“

Úrady z Hallstattu sa prvýkrát o zámere výstavby čínskej spoločnosti Minmetals dozvedeli pred rokom, keď istý hosť hotela U Zeleného stromu, ktorý sa na projekte podieľal, nedopatrením plány vyzradil. Tiež zamestnanci firmy Minmetals, ktorí v ??mestečku zhotovovali fotodokumentáciu a zhromažďovali ďalšie potrebné údaje, svojím počínaním vyvolávali podozrenie u miestnych obyvateľov.

2 debata chyba