Polievka sa bežne konzumuje vo východnej Európe a je mimoriadne bežná aj v Rusku.
Ukrajina ju však považuje za svoje národné jedlo, alebo ako sa vyjadrilo UNESCO: „súčasť štruktúry ukrajinskej spoločnosti, kultúrneho dedičstva, identity a tradície“, píše NPR.
Čítajte viac Arogantní, vulgárni a hluční, Ukrajincov nazývajú fašistami, píšu o Rusoch v Turecku znechutení dovolenkári„Víťazstvo vo vojne o boršč je naše!“ Ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko zverejnil na Telegrame príspevok, v ktorom polievku vyhlásil za „oficiálne“ ukrajinskú.
„Pamätajte a buďte si istí: Vyhráme túto vojnu ako vojnu o boršč.“
Aj Rusko si boršč nárokuje
Otázka „vlastníctva“ boršču sa v posledných rokoch stala politickou, keďže od roku 2014 eskalovali boje vo východoukrajinských regiónoch, ktoré Rusko uznalo za nezávislé ešte pred inváziou do krajiny vo februári.
Rusko už dlho tvrdí, že boršč je súčasťou jeho vlastnej potravinárskej tradície. Zamotaný pôvod polievky totiž siaha až do čias starovekej Kyjevskej Rusi, ktorá bola znárodnená Sovietskym zväzom.
Čítajte viac Ježiško Putin? Rozdal Rusom zlatý iPhone, lyže, dovolenku. Malý Sibírčan dostal kravuUkrajina požiadala UNESCO, aby uznalo boršč za jej „nehmotné kultúrne dedičstvo“ už dávno pred vojnou.
Teraz Kultúrna agentúra OSN po prvýkrát uviedla, že kvôli vojne zapísala jedlo ako prvok kultúrneho dedičstva, ktorý treba ochraňovať „ako vec mimoriadnej naliehavosti“.
„Ozbrojený konflikt ohrozil životaschopnosť tohto fenoménu,“ uviedlo UNESCO.
„Vysídlenie ľudí a nositeľov tradície ohrozuje tento prvok, pretože ľudia nie sú schopní nielen variť alebo pestovať miestnu zeleninu na boršč, ale ani si odovzdávať tradíciu prípravy.“
Zápis neznamená exkluzivitu
UNESCO však poznamenalo, že zápis „neznamená exkluzivitu ani vlastníctvo príslušného dedičstva, ale „uznáva sociálny a kultúrny význam varenia boršču medzi Ukrajincami.“
Čítajte viac Depresívna matka zhodila 3-ročnú dcéru do medvedieho výbehu v zooUNESCO už v minulosti pripísalo rovnaké jedlá viacerým kultúrnym dedičstvám rôznych krajín, napríklad kimči alebo kuskus.
Agentúra tiež poznamenala, že boršč môže mať rozmanité recepty: okrem typického základu z repy, kapusty, paradajok a koreňovej zeleniny niektoré obsahujú tiež ryby alebo huby, hoci najčastejšie je to mäso.
Jedlo sa často podáva s kyslou smotanou, kôprom a chlebom či cesnakovými rožkami.
Nedávne novinky UNESCO na zozname kultúrnych praktík, ktoré „potrebujú naliehavú ochranu“, zahŕňali turecký pískaný jazyk, botswanský ľudový tanec Seperu a mongolskú kaligrafiu.
V roku 2016 UNESCO uznalo potrebu ochrany ďalšieho ukrajinského kultúrneho dedičstva. Išlo o kozácke piesne z južného a stredného Dnepropetrovského regiónu, ohrozené starnutím populácie nositeľov tejto tradície.
Čítajte viac Anmani, Puna, Abibas... Kam až siaha kreativita čínskych falzifikátov?