Boršč ako politický spor: UNESCO uznalo varenie polievky za ohrozenú ukrajinskú tradíciu

Ukrajinská kultúra varenia boršču, výdatnej polievky s repou a kapustou, sa dostala na zoznam tradícií UNESCO, ktoré „potrebujú naliehavú ochranu“. Dôvodom je ruská invázia.

06.07.2022 06:00
Kyslý boršč z červenej repy Foto:
Boršč z červenej repy. Ilustračné foto.
debata (3)

Polievka sa bežne konzumuje vo východnej Európe a je mimoriadne bežná aj v Rusku.

Ukrajina ju však považuje za svoje národné jedlo, alebo ako sa vyjadrilo UNESCO: „súčasť štruktúry ukrajinskej spoločnosti, kultúrneho dedičstva, identity a tradície“, píše NPR.

Turecko, leto, more, dovolenka, pláž Čítajte viac Arogantní, vulgárni a hluční, Ukrajincov nazývajú fašistami, píšu o Rusoch v Turecku znechutení dovolenkári

„Víťazstvo vo vojne o boršč je naše!“ Ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko zverejnil na Telegrame príspevok, v ktorom polievku vyhlásil za „oficiálne“ ukrajinskú.

„Pamätajte a buďte si istí: Vyhráme túto vojnu ako vojnu o boršč.“

Aj Rusko si boršč nárokuje

Otázka „vlastníctva“ boršču sa v posledných rokoch stala politickou, keďže od roku 2014 eskalovali boje vo východoukrajinských regiónoch, ktoré Rusko uznalo za nezávislé ešte pred inváziou do krajiny vo februári.

Rusko už dlho tvrdí, že boršč je súčasťou jeho vlastnej potravinárskej tradície. Zamotaný pôvod polievky totiž siaha až do čias starovekej Kyjevskej Rusi, ktorá bola znárodnená Sovietskym zväzom.

Vladimir Putin, Rusko, voľby, moskva Čítajte viac Ježiško Putin? Rozdal Rusom zlatý iPhone, lyže, dovolenku. Malý Sibírčan dostal kravu

Ukrajina požiadala UNESCO, aby uznalo boršč za jej „nehmotné kultúrne dedičstvo“ už dávno pred vojnou.

Teraz Kultúrna agentúra OSN po prvýkrát uviedla, že kvôli vojne zapísala jedlo ako prvok kultúrneho dedičstva, ktorý treba ochraňovať „ako vec mimoriadnej naliehavosti“.

„Ozbrojený konflikt ohrozil životaschopnosť tohto fenoménu,“ uviedlo UNESCO.

„Vysídlenie ľudí a nositeľov tradície ohrozuje tento prvok, pretože ľudia nie sú schopní nielen variť alebo pestovať miestnu zeleninu na boršč, ale ani si odovzdávať tradíciu prípravy.“

Zápis neznamená exkluzivitu

UNESCO však poznamenalo, že zápis „neznamená exkluzivitu ani vlastníctvo príslušného dedičstva, ale „uznáva sociálny a kultúrny význam varenia boršču medzi Ukrajincami.“

medveď hnedý Čítajte viac Depresívna matka zhodila 3-ročnú dcéru do medvedieho výbehu v zoo

UNESCO už v minulosti pripísalo rovnaké jedlá viacerým kultúrnym dedičstvám rôznych krajín, napríklad kimči alebo kuskus.

Agentúra tiež poznamenala, že boršč môže mať rozmanité recepty: okrem typického základu z repy, kapusty, paradajok a koreňovej zeleniny niektoré obsahujú tiež ryby alebo huby, hoci najčastejšie je to mäso.

Jedlo sa často podáva s kyslou smotanou, kôprom a chlebom či cesnakovými rožkami.

Nedávne novinky UNESCO na zozname kultúrnych praktík, ktoré „potrebujú naliehavú ochranu“, zahŕňali turecký pískaný jazyk, botswanský ľudový tanec Seperu a mongolskú kaligrafiu.

V roku 2016 UNESCO uznalo potrebu ochrany ďalšieho ukrajinského kultúrneho dedičstva. Išlo o kozácke piesne z južného a stredného Dnepropetrovského regiónu, ohrozené starnutím populácie nositeľov tejto tradície.

čočík, fejky Čítajte viac Anmani, Puna, Abibas... Kam až siaha kreativita čínskych falzifikátov?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Ukrajina #boršč #vojna na Ukrajine