Pokračovanie článku: Nevšedná dovolenka: Tu je 5 tipov na čarovné kúty Slovenska, ktoré (možno) nepoznáte

5. Tokajská vinohradnícka oblasť

Tokajská oblasť láka stále viac turistov. Foto: SHUTTERSTOCK
Tokaj, rozhľadňa, sud, Vyhliadková veža Tokaj Tokajská oblasť láka stále viac turistov.

Vedeli by ste oblasť Tokaja presne zaradiť na mape Slovenska? Ak nie, netrápte sa, určite je takých viac.

Tokaj je najmenšia vinohradnícka oblasť na Slovensku, rozprestiera sa na juhovýchodnom Slovensku, na hraniciach s Maďarskom.

Na severe ju ohraničujú Zemplínske vrchy. Pestuje sa tu svetoznáme aromatické víno zlatej farby Tokaj, zmienky o viniči pochádzajú už z 2. storočia nášho letopočtu.

Rozmach nastal v 13. storočí, keď uhorský kráľ Béla IV. požiadal talianskych vinárov, aby prišli obnoviť vojnou zničené vinice.

Tí si vybrali nové odrody, z ktorých potom vznikalo dnešné typické tokajské víno. V 17. storočí bolo také slávne, že ho podávali až na dvore francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV.

Tel Aviv Čítajte viac Odhalili najdrahšie (a najlacnejšie) mestá na život v roku 2021. Sťahujete sa?

Ak sem prídete na dovolenku, čakajte malebné vinárske dedinky, tufové pivnice, kde ochutnáte miestny mok, či prechádzky pôvabnými vinicami.

V regióne si môžete pozrieť aj ukážky tradičnej i modernej výroby vína. Oblasť sa začína zameriavať na turistiku, problém teda nebude ani s ubytovaním. A čo ešte sa dá vidieť?

Napríklad najnižšie položené miesto na Slovensku, ktoré nájdete v katastri obce Klin nad Bodrogom. Má nadmorskú výšku 94,3 metra.

Tokajskou oblasťou preteká rieka Bodrog, ktorá nikde nepramení, ale vzniká ako sútok riek Ondava a Latorica pri obci Zemplín. Aj toto miesto sa oplatí navštíviť.

Národná prírodná rezervácia Tajba predstavuje mŕtve rameno Bodrogu s vysokým stupňom ochrany. Pravidelne sa tu rozmnožuje kriticky ohrozená korytnačka močiarna.

V blízkosti obce Borša zasa nájdete územie európskeho významu Lesík pri Borši, ktorý vytvárajú vodné plochy a vodné ramená rieky Bodrog so vzácnou vodnou faunou a flórou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka na Slovensku #letná dovolenka na Slovensku