Warhol, miniskanzen aj turistika

Okresné mesto Medzilaborce patrí u nás k najmenším a najodľahlejším, ale napriek tomu má čo ponúknuť. Mesto leží v severovýchodnej časti východného Slovenska na sútoku Laborca a Vydraňky.

07.08.2012 12:45
Socha Warhola Foto: ,
Vandali skrivili Andymu Warholovi dáždnik a poškodili aj hlavu sochy, ktorá je symbolom Medzilaboriec.
debata

Obklopuje ho malebná príroda Laboreckej vrchoviny pri hrebeni Nízkych Beskýd. Železnica, uvedená do prevádzky v roku  1874, spojila tento región s hospodárskymi a kultúrnymi centrami Uhorska.

Región na severovýchode Slovenska objavujú najmä zahraniční turisti. Je to najmä vďaka svetoznámemu maliarovi Andymu Warholovi, ktorý pochádza z neďalekej Mikovej. „Pri zmienke o našom meste si mnohí predstavia práve Andyho Warhola. Je tu jeho múzeum, takže je pochopiteľné, že kvôli nemu sem turisti chodia,“ povedal primátor Medzilaboriec Ivan Solej.

Podľa kurátora múzea Michala Bycka cestu do Múzea moderného umenia Andyho Warhola našli Poliaci, Česi, ale aj Američania a Japonci. Okrem rôznych výstav je tu aj stála expozícia venovaná Andymu Warholovi a jeho rodine. Expozícia obsahuje podobizne Andyho v detstve, jeho matky, modlitbu za Andym či košieľku, v ktorej bol krstený nielen on, ale aj jeho bratia Paul a John. Mesto na počesť umelca spustilo projekt Warhol City. Diela aj podobizne slávneho zakladateľa pop-artu vítajú návštevníkov mesta na fasádach budov či autobusových zastávkach.

Ďalšou atrakciou je miniskanzen, ktorý sa v Medzilaborciach nachádza pri amfiteátri blízko autobusovej a malej vlakovej stanice. Je v ňom rodný dom Warholových rodičov, ktorí pochádzajú z Mikovej.

Mestečko s vyše 6 500 obyvateľmi a jeho okolie ponúka toho viac. ,,Je tu pekný pravoslávny chrám, mnoho možností na turistiku, ale v poslednom čase aj cyklochodníky. Cez Palotu sa dá napojiť na sústavu cyklochodníkov v susednom Poľsku," dodal Solej.

Pravoslávny chrám sv. Ducha patrí medzi dominanty Medzilaboriec. Postavili ho v roku 1949 v staroruskom renesančnom slohu. Chrám sa podarilo dokončiť aj napriek odmietavému postoju vtedajších štátnych predstaviteľov. Za jeho výstavbu sa prekvapujúco postavil vtedajší minister obrany Ludvík Svoboda. Politicky sa však musela realizácia chrámu nejako ,,zakryť".

Stavitelia sa vynašli tak, že chrám mal slúžiť zároveň aj ako pamätník. Pomenovanie chrámu malo byť Pamätník padlých hrdinov – Slovanov v prvej a druhej svetovej vojne. Ďalšími sakrálnymi stavbami v meste sú aj gréckokatolícky chrám sv. Bazila Veľkého z konca 18. storočia a katolícky kostol z roku 1903. Priaznivci vojenskej histórie tu nájdu aj vojenský cintorín, kde sú pochovaní vojaci z prvej aj druhej svetovej vojny.

Turisti môžu absolvovať trasu po náučnom chodníku v lesoparku Kamjana. Po trase chodníka sú rozmiestnené odpočívadlá a prvky drobnej architektúry. Trasa začína z kultúrno-športového areálu na Mierovej ulici, kde je a parkovisko. Pri prechádzke miestni odporúčajú nevynechať najvzdialenejší bod chodníka – kótu Kameň (433 m n. m.) s ojedinelým skalným útvarom známym ako Čertov kameň. Ten dostal názov vďaka legende, podľa ktorej chceli čerti zničiť obrovským kameňom neďaleký kláštor. Keď zakikiríkal kohút, čerti stratili silu a kameň ich privalil. Preto vraj spod neho občas počuť ich kvílenie. <PE>

Užitočné rady

  • V meste sa za parkovanie nikde neplatí. Z neďalekého Humenného sa sem dá dostať vlakom aj autobusom.
  • Problém nie je ani s ubytovaním, funguje tu hotel aj penzión, kde sa dá dobre najesť.
  • Miniskanzen je otvorený každý deň okrem pondelka, v utorok až piatok od 10. h – 16.30 a počas víkendov od 14. h do 17. h. Vstupné je 70 centov pre dospelých, študenti a dôchodcovia zaplatia polovicu. Bližšie informácie sú aj na stránke mesta Medzilaborce www.medzilaborce-urad.sk, prípadne www.medzilaborce.net.
  • Cesty v okrese Medzilaborce sú väčšinou pomerne úzke a často aj v horšom stave. Preto si treba dávať pozor a na niektorých úsekoch spomaliť.
  • Vstupné do Múzea moderného umenia Andyho Warhola je 3,50 eura a zľavnené 1,70 eura. Otvorené je denne okrem pondelka, v utorok až piatok od 10. h do 16.30 a počas víkendov od 12. h do 16.30.

Tipy na ďalšie výlety

  • Monastyr (kláštor) v Krásnom Brode, len niekoľko kilometrov od Medzilaboriec. Podľapovesti sa v Krásnom Brode zázračne uzdravil istý slepý žobrák, ktorý tadiaľ prechádzal. Pretrel si oči vodou zo studničky a vrátil sa mu zrak.
  • Obec Osadné, ktorú preslávil rovnomenný film. Cestou z Medzilaboriec je zaujímavý pohľad na dedinky, v ktorých sa zastavil čas a pomaly sa vyľudňujú.
  • Drevený pravoslávny chrám v Habure – obyvatelia obce ho postavili nanovo. Pôvodná stavba skončila v českom Hradci Králové ako pamätník československým legionárom, ktorí padli na severovýchode Slovenska.
debata chyba