O pár hodín pri mori. Opustené pláže a tajomné jaskyne, aké nikde inde nenájdete

Leto je pred dverami a vy sa neviete dočkať ako si ľahnete na pláž a všetky starosti necháte za dverami svojho bytu? Tak si zbaľte plavky, šaty, kraťasy a ideme na prehliadku nezabudnuteľných a tajomných miest pri našom slovenskom mori.

05.06.2023 00:00
cntb, nepouzivat Foto:
Medulin, Bijeca.

Či už chcete ležať v tieni borovíc a nasávať zvuky mora, stavať veže v piesku alebo jednoducho milujete ten pocit chôdze po mäkkom povrchu, na Jadrane nájdete ideálne piesočné pláže pre dovolenku snov. A ak sa vyberiete na more určite si nenechajte ujsť ani prehliadku tajomných jaskýň a dychberúcich útesov.

Medzi najkrajšie chorvátske pláže určite patrí istrijský piesočný raj v Meduline. Bijeca sa nachádza hneď pri mestečku a je plážou, kde si každý nájde svoj malý súkromný vesmír. Máte radšej ostrovy? Tak potom Rajská pláž na ostrove Rab sa stane vašim obľúbeným miestom. Asi 1,5 kilometra dlhá pláž nesie status Modrej vlajky, ktorá označuje kvalitu a čistotu vody a zachovanie prírodného prostredia ako celku. Ak ale mierite na Dugi otok, aj tu je z čoho vyberať. Sakarun – to je tyrkysová rozprávka lemovaná bielym pieskom a borovicovými lesmi.

Lopar, Rajská pláž Foto: Bojan Haron Markičević
Lopar, Paradise beach. Lopar, Rajská pláž

Chcete ísť ešte nižšie? Nuž je tu ostrov Mljet a pláž Saplunara. Jedinečnú atmosféru tejto časti Chorvátska ocenia predovšetkým milovníci nedotknutej prírody, ktorí si chcú užiť svoj stredomorský zen.

Ak nie ste fanúšikom preplnených rušných pláži a nevadí vám, že vysnívané miesto nemáte priamo pod oknami apartmanu, máme pre vás tip. Pláž na ktorej budete naozaj počuť šum mora. Saplun, to je to miesto. Aby ste sa dostali na túto pláž, budete sa musieť dopraviť na Lastovo, najvzdialenejší obývaný ostrov v Chorvátsku, a potom nájsť loď, ktorá vás dopraví na neobývaný ostrov s jedinou piesočnou plážou v lastovskom súostroví snov. Verte nám, stojí to za to cestovanie.

Mljet, Saplunara. Foto: Aleksandar Gospić
Mljet, Saplunara. nepouzivat Mljet, Saplunara.

Nekončiaca party

Pre tých, ktorých tiché opustené pobrežie skôr znervózňuje a milujú zábavu a nekončiace party, Chorvátsko ponúka miesta, na ktorých toho veľa nenaspíte.

Jadranským kráľom zábavy je pláž Zrće na ostrove Pag. Vystúpenie hudobných superhviezd, najznámejších svetových DJ-ov, veľké množstvo festivalov a nočných klubov znamenajú jediné: na Zrće sa chodí tancovať a baviť sa od rána do večera.

Pag, Zrće, Hideout festival
Pag Zrce Hideout festival, nepouzivat Pag, Zrće, Hideout festival

Ak budete dovolenkovať na ostrove Murter, mestečko Tisno sa v letných mesiacoch „poblázni“ a stáva sa centrom zábavy na Jadrane. Úžasný zážitok pre fanúšikov festivalov.

Nudiť sa nebudete ani na ostrove Hvar. Pre ľudí, ktorí chcú párty, je pláž Bonj skvelou voľbou, kde si môžete užívať život na vysokej nohe a morského hedonizmu. Správna voľba pre fanúšikov jadranského spôsobu Dolce Vita.

Hvar, Bonj. Foto: Aleksandar Gospić
cntb, pr nepouzivat Hvar, Bonj.

Poklady dostupné len z mora

Príbeh o plavbe pozdĺž chorvátskeho pobrežia môžete okoreniť aj návštevou početných jaskýň nachádzajúcich sa na ostrovoch. Vďaka geomorfológii pobrežia, medzi mnohotvárnymi prírodnými javmi, ktorými je Chorvátsko svetovo známe, sa nachádzajú aj jaskyne umiestnené na povrchu mora a návštevníkom sú ľahko prístupné. Jaskyne dostupné lodiam sú často zapísané do itinerára navigátorov.

Murter, Pláž Slanica. Foto: Aleksandar Gospić
cntb, pr nepouzivat Murter, Pláž Slanica.

Jedno z miest pre najlepšie selfie je definitívne tzv. Plava grota na ostrove Crese. Samozrejme, pokiaľ sa k nej dostanete. Aj keď je tam veľmi úzky a do istej miery ukrytý vstup, ktorým je možné preplávať alebo prejsť v kajaku, do jaskyne sa dostanete aj tak, že sa ponoríte do hĺbky 4,5 metrov a zaplávate si približne pätnásť metrov. Vynoríte sa v priestrannej pokojnej jaskyni s nádhernými modrozelenými obrysmi. Jaskyňa má pomerne veľkú kupolu a viditeľnými malými trhlinami vnikajú dovnútra slnečné lúče ožarujúce toto magické miesto. Ponorte sa do úplne iného tajuplného sveta.

Cres, Jaskyňa Plava Grota. Foto: Tarcizio Kamalić / TZ Cres
cntb, pr nepouzivat Cres, Jaskyňa Plava Grota.

Keď sme pri tých kupolách, absolútne najokázalejšiu má Zelená jaskyňa na ostrovčeku Ravnik vedľa ostrova Vis. Najlepšie dojmy môžete zažiť mimo hlavnej sezóny, kedy tu nie je nával turistov. Je obzvlášť obľúbená medzi lezcami, pretože poskytuje výbornú skúsenosť v deep water solo, je to disciplína lezenie nad morom, bez zaistenia. Názov dostala podľa farby chalúh po stenách jaskyne, čo ju okrem iného radí medzi tie najkrajšie lezecké arény na svete.

Zelená jaskyňa. Foto: Željko Vojković
cntb, pr nepouzivat Zelená jaskyňa.

Medzi turistami najznámejšiu a najpopulárnejšiu jadranskú jaskyňu sa určite radí Modrá jaskyňa na ostrove Biševo. Aj keď sa hovorí, že najlepší čas na návštevu jaskyne je skoro ráno a neskoro popoludní, ten svoj kúzelný tyrkysovo modrý odlesk má po celý deň. Do jaskyne sa dostanete tak, že si zaplávate alebo v malom člne, a ak ste skúsený potápač, tak ponorením.

Biševo, Modrá jaskyňa. Foto: Zoran Jelača
Biševo, Blue grotto. nepouzivat Biševo, Modrá jaskyňa.

Ponoriť sa do blankytného mora, ale aj do príbehov gréckej mytológie môžete v Odyseovej jaskyni na ostrove Mljet. Podľa legendy sa Odyseus pri návrate domov, keď veľmi nahneval Poseidóna, ocitol vo vlnách, ktoré ho všetkou silou unášali k južnej strane Mljetu. V jaskyni ho prichýlila Kalipsó, ktorá ho očarila pohostinnosťou a tak sa v zajatí zdržal celých sedem rokov. Nakoniec sa Odyseus rozhodol, že sa zriekne večnej mladosti i nesmrteľnosti, čo mu Kalipsó ponúkala pokiaľ zostane a vezme si ju za ženu. Všetko ďalšie je legendou. Jaskyňa sa nachádza oproti útesu Ogiran na južnom pobreží Mljetu a asi dvadsaťmetrovým tunelom môžete buď doplávať sami alebo v člne. Táto jaskyňa je skutočne legendárne miesto.

Jaskyňa Odysseus. Foto: Mljet /TZO Mljet
Odysseus’ Cave. nepouzivat Jaskyňa Odysseus.
odkaz
cntb-pr-nepouzivat-nestandard1
chyba
Advertisement