Kliatba slepého brata a tajomné bublanie: Chorvátske slané jazero sa na vás pozerá

V škótskom jazere Loch Ness vraj prebýva tajomná príšera, k jazeru Titicaca sa zas viaže legenda, že Inkovia sa zrodili práve tu. Aj Chorvátsko má svoje zaujímavé jazero, v ktorom vraj bývajú draky a/alebo mimozemšťania. Podľa svojich údajných nájomníkov dostalo aj prezývku Dračie oko - Zmajevo oko.

28.06.2023 06:00
Chorvátsko, more, jazero Dračie oko, Rogoznica,... Foto:
Dračie oko
debata

Mestečko Rogoznica je kúskom raja pre každého, kto hľadá pokoj a ticho, a kde si môže vychutnať všetky zvuky, vône a chute Stredomoria. Ponúka tiež jedinečnú možnosť kúpania v jazere so slanou vodou, ktoré od mora delí úzky okruh pevniny.

Jazero Rogoznica, ktoré leží na polostrove Gradina, má elipsovitý tvar pripomínajúci oko a podľa legendy vzniklo po dopade meteoritu, píše Croatia.hr.

Hoci nemá žiadne viditeľné spojenie s okolitým morom, slaná voda sa doňho dostala trhlinami a kanálmi v poréznom vápenci a tiež jaskyňou s názvom „Dračie ucho“ (Zmajevo uho).

Čarovná chorvátska Dalmácia
Video
Zdroj: Pixabay.com/luc_toutsimplement

Smrtiaca síra

Toto jazero je zvláštne tým, že obsahuje niekoľko vrstiev vody, ktorej farby namiešala talentovaná maliarka príroda.

Na povrchu je voda zelenomodrá, v strede je zasa žltozelená a v jej spodných vrstvách, kde nie je žiadny kyslík, vysoká koncentrácia síry spôsobuje, že voda vyzerá ružovo, červeno až fialovo.

Akonáhle sú všetky vrstvy premiešané, voda „vrie“ – uvoľní sa síra, ktorá na povrchu uzavrie prístup ku kyslíku – a všetky živé organizmy v ňom zahynú. To sa deje približne raz za 30 rokov. Keď sa podmienky v jazere znormalizujú, jeho voda sa opäť naplní životom.

Hoci existuje vedecké vysvetlenie pre „varenie“ vody, miestni obyvatelia prišli s rôznymi legendami, ktoré tento jav „objasňovali“.

Dračie nevesty

Najznámejšia z nich, ktorá dala jazeru aj meno Dračie oko, rozpráva príbeh o strašnom drakovi Murínovi, ktorý bol nemanželským synom bohyne Héry a boha mora Poseidona.

Obrie monštrum vládlo nad blízkym ostrovom Vela Smokvica, chránilo svoj ľud pred banditmi a lupičmi, no na oplátku si vyžiadalo krvavú obeť.

V najdlhší deň každého roka dostal Murín najkrajšie dievča, ktoré by sa malo vydávať. Žiadne z nešťastných dievčat neprežilo prvú svadobnú noc s drakom, až kým sa neobjavil Aristoles, pravnuk Argonauta Jásona, jazdiaci na okrídlenom koni Pegasovi.

Slávny hrdina sa zamiloval do dievčaťa, ktoré sa malo stať ďalšou manželkou a obeťou draka, a vyzval hrôzostrašného Murína na súboj.

Odvážny bojovník zasadil svojmu rivalovi oštepom smrteľnú ranu – zbraň vyrobila samotná bohyňa Aténa s pomocou Héfaista a mesačného prachu.

Vo svojich smrteľných kŕčoch si Murín vypichol svojimi ostrými pazúrmi oči. Jedno oko spadlo ďaleko za ostrov Mljet a druhé skĺzlo dole a rozpustilo skalu, na ktorú dopadlo.

Do dutiny sa vlialo more a vytvorilo jazero so symbolickým názvom Dračie oko.

A stará ľudová povedačka hovorí, že ak si v jazere dvaja zamilovaní ľudia spolu zaplávajú, budú mať dlhé, šťastné manželstvo, budú si verní do konca života a ich zväzok bude požehnaný večnou láskou a zdravými deťmi.

Kliatba slepého brata

Iná verzia legendy o vzniku jazera rozpráva príbeh o dvoch bratoch, ktorí tu žili v dávnych dobách, z ktorých jeden bol slepý.

Keď prišiel čas rozdeliť rodinný majetok, zdravý brat oklamal slepého a ten vyriekol strašnú kliatbu: „Ak majetok nerozdelíš rovnomerne, našu zem pohltí voda a vyskočí z nej strašný drak." A to sa aj splnilo – príšera vyskočila z trhliny v zemi a zožrala nepoctivého brata.

Nápaditejší Rogozničania rozšírili a aktualizovali príbeh pridaním mimozemšťanov, ktorých vesmírna loď sa vraj zrútila na dno jazera.

„Varenie“ sa teda údajne deje vždy, keď sa pokúsia kontaktovať svojich súkmeňovcov vo vesmíre.

Skutočnosť okolo jazera je však omnoho nudnejšia. Vzniklo asi pred 10 000 rokmi, keď sa skončila doba ľadová a more stúplo približne o 100 metrov. Je hlboké 15 metrov a jeho rozloha je približne 8000 m².

Ide o peniaze: Kde meniť a kde vyberať peniaze, ako platiť v zahraničí a ako sa vyhnúť poplatkom
Video
Odpovedá Roman Fusek, riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov NBS. Premiéra 27. 6. 2023. / Zdroj: TV Pravda
Rovinj, chorvátsko, more Čítajte viac Sťažnosti turistov: Čo im na dovolenke v Chorvátsku najviac prekážalo? A čo im na to odkázali domáci? NEPOUZ Split Čítajte viac Žralok zabíjal v Chorvátsku naposledy v '74. Jadran je aj dnes plný predátorov, asi 300 ich je len pri Splite Lastovo, ostrov, Chorvátsko, more, leto, dovolenka, plávanie, Jadran, kúpanie, letná dovolenka, slnko, Čítajte viac Je vaša voda OK? Chorvátska interaktívna mapa ukazuje čistotu mora na plážach

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko