EÚ vyzýva členské štáty, aby prispeli k 3D digitalizácii kultúrneho dedičstva

Európska komisia (EK) spustila projekt s názvom "Twin It! 3D iniciatíva pre európsku kultúru", v rámci ktorého vyzvala ministerstvá kultúry z 27 členských krajín EÚ, aby vybrali a odovzdali jedno trojrozmerné (3D) digitalizované dielo svojho kultúrneho dedičstva do spoločnej európskej databázy.

26.06.2023 13:00
debata

Spoločná európska databáza pre kultúrne dedičstvo funguje v rámci širšej iniciatívy Europeana.

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v správe pre médiá pripomenul, že Europeana v súčasnosti poskytuje prístup k 57 miliónom položkám kultúrneho dedičstva, ale iba 0,01 percenta z nich je v 3D podobe.

„Využime technologické príležitosti na zachovanie nášho európskeho kultúrneho dedičstva pre budúce generácie,“ vyhlásil Breton. Od projektu si sľubuje podporu inovácií nielen v kultúrnom a kreatívnom sektore, ale aj vo vzdelávaní, cestovnom ruchu a pri budovaní inteligentných mi­est.

Komisia vo svojom odporúčaní o spoločnom európskom dátovom priestore pre kultúrne dedičstvo z roku 2021 vyzvala členské štáty, aby do roku 2030 digitalizovali všetky pamiatky a lokality, ktorým hrozí degradácia, a aspoň polovicu tých, ktoré sú často navštevované turistami. Projekt „Twin It!“ má prispieť k dosiahnutiu týchto ambicióznych cieľov.

Digitalizáciu diel kultúrneho dedičstva bude podporovať aj Cloud európskeho kultúrneho dedičstva, ktorý sa v súčasnosti pripravuje a má spájať inštitúcie a profesionálov v oblasti kultúrneho dedičstva.

Celoeurópska 3D zbierka najreprezenta­tívnejšieho kultúrneho dedičstva bude predstavená počas podujatia na vysokej úrovni v Bruseli, ktoré je naplánované na jar 2024, a širokej verejnosti bude prístupná online.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #3D #Kultúrne dedičstvo