Rok nástennej maľby v gotických kostoloch prináša v júli tematické podujatia

Po stopách 12 gotických kostolov na Gemeri a Malohonte, ktoré získali vlani titul Európske dedičstvo, sa počas prázdnin môžu vydať všetci záujemcovia o históriu. Prostredníctvom niekoľkých tematických podujatí sa môžu pozrieť za múry kostolov, kde sa ukrýva krása a um stredovekých majstrov.

13.07.2023 09:00
debata

Ako informuje výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová, rok 2023 je vďaka unikátnym nástenným freskám, ktoré sú v týchto kostoloch, vyhlásený za Rok nástennej maľby.

„Pod týmto názvom už niekoľko mesiacov organizujú kultúrne inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického a Košického samosprávneho kraja zaujímavé podujatia pre všetky vekové kategórie. Ústredným motívom každej z nich sú kostoly Gotickej cesty v regiónoch Gemer a Malohont,“ uviedla.

Jednou z aktivít Roka nástennej maľby v prvom prázdninovom mesiaci je napríklad VI. letný múzejný tábor pre deti od šiestich do desiatich rokov, ktorý organizuje Banícke múzeum v Rožňave.

Košice Región Turizmus prinesie cestovanie po Štítnickom okruhu pre peších i cyklistov počas výletu Gemerské sakrálne tajomstvá II. Súčasťou dvoch výletov sú výjazdové workshopy s Baníckym múzeom v Rožňave, ktoré odhalia zákulisie maľovania nástenných malieb i používaných farieb. Pripravený je aj cyklovýlet po Štítnickom okruhu Gotickej cesty, ktorý štartuje 15. júla o 8.00 h z parkoviska pri Jumbo centre v Košiciach.

„Preprava je zabezpečená komfortným 50-miestnym autobusom a cykloprívesom s kapacitou 30 bicyklov. Cyklisti zdolajú približne 40 km. Peších turistov prepraví k všetkým pamiatkam autobus,“ priblížila Jóbová.

V hvezdárni v Rimavskej Sobote sa uskutoční 21. júla o 21.00 h interaktívne pozorovanie súhvezdí.

Rok nástennej maľby 2023 je spoločná aktivita Banskobystrického a Košického samosprávneho kraja, ktorá približuje krásy a nevyčísliteľnú hodnotu stredovekých fresiek v 12 gotických kostoloch v regiónoch Gemer a Malohont. Značka Európske dedičstvo funguje v súčasnej podobe od roku 2013. Slovenskej pamiatke bola udelená prvýkrát.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gemer #Malohont