Ku gotickým kostolom na Gemeri bude počas leta jazdiť sezónny mikrobus

K štvorici gotických kostolov na Gemeri bude počas letných mesiacov premávať sezónny mikrobus. Turistická linka bude jazdiť vždy v sobotu a návštevníkov odvezie ku kostolu reformovanej cirkvi v Plešivci a evanjelickým kostolom v Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach, informovala krajská organizácia Košice Región Turizmus (KRT).

16.07.2023 09:00
Gemer Foto:
Slovensko má veľa krásnych kútov. Na snímke je malebná príroda v Gemeri.
debata

Sezónna linka z Plešivca odvezie návštevníkov k štyrom kostolom, ktoré sú súčasťou takzvaného Štítnického okruhu Gotickej cesty na Gemeri. Mikrobus s kapacitou pre 22 cestujúcich bude premávať každú sobotu od 15. júla do 26. augusta.

„Už viac ako rok sú vďaka Známke európskeho dedičstva verejnosti o čosi viac známe aj kostoly Štítnického okruhu. Vďaka podpore Košického samosprávneho kraja z grantového programu Terra Incognita sme v tomto roku zlepšili turistickú prístupnosť, vyškolili nových sprievodcov, a taktiež napomohli obnove vzácnych fresiek v kostole v Plešivci. Nové dopravné spojenie, ktoré práve spúšťame, tak návštevníkom fyzicky priblíži jedny z našich najvzácnejších pamiatok v Košickom kraji,“ uviedla výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková.

Mikrobus, ktorý záujemcov odvezie k štvorici gotických kostolov, bude z Plešivca odchádzať vždy o 8.40 h a po prehliadkach kostolov sa späť vráti o 13.00 h. Lístok v cene päť eur si bude možné zakúpiť priamo u vodiča. Turisti z Košíc môžu na presun na Gemer využiť ranný rýchlik, zabezpečená je aj nadväznosť pri spiatočnej ceste z Plešivca s odchodom vlaku o 13.36 h.

Sezónny mikrobus ku gotickým kostolom Štítnického okruhu má za cieľ prostredníctvom zabezpečených sprievodcovských služieb priblížiť verejnosti lokálnu históriu európskeho významu.

„Gemer sa jasne stáva miestom, ktoré prestalo byť opomínané v cestovateľských plánoch Slovákov a dostáva sa aj do povedomia širšej verejnosti. Ponúka totiž niečo tajomné, čo pramení z jeho slávnej histórie a dnes sa odráža najmä v početných architektonických artefaktoch, ktoré sú pozostatkami jeho minulosti,“ dodal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gemer