Nová cyklotrasa odhaľuje tajomstvá zatopených obcí Liptova

Na Liptove otvorili novú tematickú cyklotrasu s dĺžkou 14 kilometrov. Začína sa v Bešeňovej a končí sa v Bobrovníku. Cyklistom ponúka spoznávanie histórie Liptovskej Mary, prevedie ich po stopách 13 zaplavených obcí.

18.07.2023 09:00
debata

„Prostredníctvom novej tematickej cyklotrasy odhaľujeme návštevníkom mnohé zaujímavosti. Vďaka drevenej vyhliadke Kyseľovec, ktorú sme vybudovali v kopci nad Liptovskou Marou, ponúkame cyklistom aj miesto na oddych a dychberúce výhľady,“ povedala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov.

Dodala, že na Liptove majú v rovnakom dizajne viac ako 100 drevených prvkov – prístrešky, posedenia, mapy, informačné tabule, cyklostojany.

Novú trasu z dôvodu niekoľkých stúpaní odporúčajú pre zdatnejších cyklistov alebo na elektrobicykle. Osadili na nej desať informačných tabúľ s údajmi o vodnom diele aj histórii územia.

„Súčasťou je aj komplexná obnova okolia Marského kostolíka, v rámci ktorej sme upravili verejný priestor, vymenili informačnú tabuľu, doplnili dva stojany na bicykle, infopult s informáciami o pamiatke. Osadili sme štyri nové drevené lavičky, ako aj prvky zamedzujúce prístupu vozidiel do tesnej blízkosti národnej kultúrnej pamiatky,“ povedal cyklokoordinátor OOCR Región Liptov Andrej Medla. Do budúcnosti plánujú ďalšie rozšírenia trasy.

Liptovská OOCR financovala tematickú cyklotrasu aj z dotácie ministerstva dopravy vo výške 12.000 eur. Tá zahŕňala výrobu a osadenie prvkov navigácie, náučných a mapových panelov, tvorbu projektu a dizajn manuálu.

Súčasťou trasy sú však aj prvky cykloturistického mobiliára, drobnej architektúry odpočívadiel a informačných pointov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptov