Na východnom Slovensku vznikol rozprávkový chodník pre rodiny s deťmi

Nevšednú prechádzku pod korunami stromov ponúka nový zábavno-náučný chodník Tajomný les Krakovec, ktorý sa nachádza medzi obcami Jakovany a Červená Voda v okrese Sabinov. Ako informovala Barbora Čechová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska, návštevníci objavia na trase zábavné prvky aj napínavý príbeh.

19.07.2023 09:00
debata

Okružný chodník dlhý štyri kilometre je prioritne určený rodinám s deťmi, ale aj bežným turistom.

Začína sa na kraji obce Jakovany pri kaplnke pod lesom a pokračuje do lesa Krakovec.

Trasa je značená bielo-červenou miestnou turistickou značkou. Vedie lesnou cestou a neskôr starou furmanskou cestou, na ktorej sa nachádza historický nález – hraničný medzník osadený v roku 1567.

Odtiaľ pokračuje chodník ku korytu Krakovského potoka. Lokalita je spojená s legendou o osade, ktorá sa prepadla pod zem v časti lesa s názvom Prepadliská.

„Na trase chodníka sprevádzajú návštevníkov tabuľky s príbehom o zbojníkovi Jakovovi a liečiteľke Lesane, ktorí boli obyvateľmi zaniknutej osady. Prechádzku v lesnom prostredí dopĺňajú informačné tabule, zábavno-náučné a hravé prvky, ktoré preveria pohybové schopnosti najmä detských návštevníkov. Dračie krídlo, strom lásky, zabudnutý voz, drevené lávky a mnohé ďalšie prvky dovedú návštevníkov lesa až k prepadnutej osade,“ uviedla KOCR s tým, že v rámci cestovateľskej súťaže Legendarium je tu umiestnený aj trezor so súťažnými nálepkami.

Ako pripomenul riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško, v okolí sa nachádzajú aj ďalšie zaujímavé turistické miesta, ako napríklad Spiaci mních, hrad Kamenica, Ľutina a iné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sabinov