Gotické kostoly na Gemeri a Malohonte po prvýkrát spustili letné otváracie hodiny

Stredoveké kostoly s výnimočnými freskami napriek stúpajúcemu záujmu verejnosti dlhodobo zápasia s prístupnosťou. Dvanástim kostolom, ktoré sú od minulého roka nositeľmi prestížnej značky Európske dedičstvo, sa vďaka podpore Košického a Banskobystrického samosprávneho kraja podarilo po prvýkrát otvoriť brány návštevníkom v pevne stanovených časoch.

22.07.2023 07:00
NEPOUZ, kostol, fresky Foto:
Fresky v Rákoši
debata

V okresoch Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota nájdeme veľké množstvo sakrálnych pamiatok, ktoré svojou hodnotou patria medzi to najkvalitnejšie, čo stredoveké umenie na Slovensku ponúka. V interiéroch sa nachádzajú vzácne freskové maľby, ktorých história siaha do 13. a 14. storočia. Príbeh výmaľby stien kostolov je spätý so šľachtickými rodmi, nemeckou banskou kolonizáciou, diplomatickými stykmi s vtedajšími talianskymi mestskými štátmi či neskoršou reformáciou.

Kostoly evanjelickej, katolíckej a reformovanej cirkvi v kedysi bohatých baníckych mestách a dedinách dnes ostali na periférii. Aj napriek tomu, že väčšina z nich slúži svojmu pôvodnému účelu a má stále aktívny cirkevný zbor, niekedy býva náročné dostať sa dovnútra. Skĺbiť záujmy veriacich, farárov, farárok, kostolníkov a návštevníkov je najmä počas letnej turistickej sezóny mimoriadne náročné.

Projekt značky Európske dedičstvo v dlhodobej stratégii prináša aj ideu lepšej prístupnosti dvanástich kostolov nesúcich toto ocenenie. Združenie Gotická cesta preto v spolupráci s cirkevnými zbormi, farnosťami a samosprávami za finančnej podpory Košického samosprávneho kraja a Banskobystrického samosprávneho kraja prinieslo riešenie formou pravidelných otváracích hodín počas letných mesiacov.

Chyžné Foto: Banskobystrický kraj
NEPOUZ, kostol Chyžné

Návštevníci sa v júli a auguste môžu tešiť na otvorené brány Štítnického okruhu Gotickej cesty počas fixných hodín v okrese Rožňava v evanjelických kostoloch v Štítniku, Koceľovciach a Ochtinej, taktiež v kostole reformovanej cirkvi v Plešivci počas celého týždňa od pondelka do soboty od 9:00 do 16:00, v nedeľu od 12:00 do 15:00 (resp. v Plešivci 13:00 – 16:00).

V okresoch Revúca a Rimavská Sobota v takzvanom Jelšavskom a Rimavskom okruhu vedia záujemcovia navštíviť evanjelické kostoly v Rimavskom Brezove, Kyjaticiach, Kraskove a Kameňanoch, katolícke kostoly v Šiveticiach a Chyžnom od stredy do soboty od 10:00 do 16:00. Katolícky kostol v Rákoši sa dá navštíviť v sobotu od 10:00 do 16:00, inokedy sa odporúčame na prehliadku objednať vopred. Kostol v Rimavskej Bani je z dôvodu prebiehajúcej obnovy pre verejnosť dočasne zatvorený.

Turistov pri návšteve čaká aj sprievodné slovo miestnych obyvateľov, ktorí tieto pamiatky sprístupňujú záujemcom. Vstupné je dobrovoľné a ostáva miestnemu cirkevnému zboru na údržbu kultúrneho dedičstva.

Toronto, Kanada, mesto, odraz, mrakodrapy, voda, Čítajte viac Dušanbe, Toronto či Oslo: 8 miest, ktoré zmenili svoje názvy

Gotické kostoly s freskovou výmaľbou starou vyše 600 rokov majú ambíciu stať sa jedným z turistických ťahákov regiónu Gemer a Malohont. Biblické či svetské príbehy na stenách týchto pamiatok sú zaujímavé najmä svojou vysokou kvalitou hlavne vďaka spojitosti s talianskou školou nástennej maľby a veľkým počtom kostolov, v ktorých toto špecifické umenie dokážeme v unikátne zachovanej podobe dodnes nájsť.

“Sme veľmi radi, že sa nám v takejto širokej spolupráci podarilo zorganizovať pevné časy, počas ktorých sa turisti dostanú do kostolov, tak ako je to bežné v akejkoľvek inej inštitúcii – jednoducho, bez hľadania čísla na správcu, objednávania či čakania. Veríme, že sa tento pokus ujme a sezóna v tomto roku prinesie väčší komfort nielen pre záujemcov, ale aj pre majiteľov pamiatok. Všetkých milovníkov gotiky, umenia ale aj kultúrneho dedičstva ako takého srdečne pozývame na Gemer.” upresnil ciele projektu Peter Palgut, člen združenia Gotická cesta.

Aktuálne informácie o gotických kostoloch, prípadne podujatiach súvisiacich s kostolmi v regióne Gemer a Malohont sú k dispozícii na webe www.gotickacesta.sk a tiež na facebook profile Gotická cesta, alebo profile oblastnej organizácie cestovného ruchu GEMER.

Benátky, Taliansko, Veľký kanál Čítajte viac Týchto 15 škrtáme z mapy? Mestá, ktoré budú do 7 rokov pod vodou
debata chyba
Viac na túto tému: #Gemer #Malohont