V Bušinciach pribudla turistická útulňa pre ľudí, ktorí splavujú Ipeľ

V Bušinciach vo Veľkokrtíšskom okrese pribudla nová turistická útulňa. V areáli prístaviska bude slúžiť na oddych ľudí, ktorí prídu splavovať rieku Ipeľ, i pre cyklistov, informovala Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

12.08.2023 13:00
debata

Priestor vznikol premenou časti nevyužitej budovy bývalej kasárne. Projekt podľa nej nadväzuje na aktivity, ktoré rozvíjajú splavovanie rieky Ipeľ v regióne. Starosta obce Bušince Zoltán Végh dodal, že v splavovaní Ipľa vidí rozvoj cestovného ruchu v regióne. „Vytvorili sme miesto, kde si vodáci môžu oddýchnuť, vyriešiť základný hygienický servis či prenocovať,“ objasnil.

V útulni môžu v súčasnosti prespať dvaja turisti, počet sa však podľa Jóbovej zvýši o ďalšie štyri miesta. Poplatok za noc v tomto zariadení je dobrovoľný a zahŕňa aj turistickú daň. Útulňa pozostáva z troch miestností. Súčasťou je spoločenská miestnosť s priestorom na spanie, kuchynka a toaleta.

„Ubytovaní majú k dispozícii kuchynku aj spoločenskú miestnosť, v ktorej bude pre návštevníkov k dispozícii vybavenie na oddych a zábavu, napríklad stolný futbal a spoločenské hry,“ priblížil Végh.

Poznamenal, že ak by sa chceli turisti vybrať na prechádzku, navštíviť môžu obecné múzeum. „V tom istom dome sa nachádzajú aj miestnosti, v ktorých máme zbierku historického nábytku, odevov, pomôcok v domácnosti či na gazdovstvo. Všetky predmety zväčša od miestnych obyvateľov,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ipeľ #splav