Rakúski podnikatelia sú optimistickí, starosti im robí inflácia

Rakúski podnikatelia v ubytovacích a stravovacích službách sa pozerajú do budúcnosti s čoraz väčším optimizmom. Starosti im však robí inflácia, ktorá sa okrem vyšších prevádzkových nákladov prejavuje aj na neochote zákazníkov utrácať, informuje správa agentúry APA.

19.08.2023 07:00
debata

Podľa aktuálneho prieskumu Rakúskej hospodárskej komory (WKO) sú najmä hotelieri spokojní s tohtoročnou letnou sezónou, čo platí najmä pre mestá. Napríklad v Grazi alebo Innsbrucku už počet prenocovaní podľa údajov komory prekročil úroveň z obdobia pred pandémiou koronavírusu.

Napriek pozitívnej nálade je však potrebné realistické zhodnotenie situácie, uviedol zástupca WKO Johann Spreitzhofer. Návštevníci míňajú v podnikoch menej a ich prevádzkovatelia môžu vysoké náklady na energie a potraviny preniesť do cien len čiastočne, vysvetlili.

Situácia v gastronómii je podobná. Podľa WKO na jednej starne viac ako 70 % podnikov vyjadruje optimizmus, pokiaľ ide o ich súčasnú situáciu, 30 % však už zaznamenáva pokles obratu, pričom väčšina z nich musela zvládnuť zvýšenie nákladov vlastnými silami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #cestovný ruch