Čo má spoločné viedenská zoo a Záhorie?

Viedeň má mnohé NAJ, ktoré môžu vďaka jej blízkosti spoznávať aj Slováci a tým zo západu krajiny na to stačí aj jeden deň. Napríklad je tu najstaršia nepretržite fungujúca zoologická záhrada na svete v Schönbrunne.

21.09.2023 10:00
Schönbrunn, zoo, Rakúsko, panda Foto:
ZOO - Tiergarten Schönbrunn, Viedeň
debata
Vyhliadkový vláčik, ZOO Schönbrunn
ZOO - Tiergarten Schönbrunn
+3ZOO - Tiergarten Schönbrunn, Viedeň

Za všetkým hľadaj manžela

Málokto vie, že najstaršia zoologická záhrada a vtedajšie Uhorsko, presnejšie jeho časť, ktorú poznáme ako Záhorie, majú niečo spoločné. Nápad zriadiť vo Viedni zoologickú záhradu totiž vznikol v hlave Františka Štefana I. Lotrinského, manžela panovníčky Márie Terézia.

Toho Františka Štefana, ktorý založil jedny z prvých manufaktúr na území Slovenska – v Holíči a v Šaštín Stráže na Záhorí a pracovali preňho tisíce ľudí. Takže je veľmi pravdepodobné, že nejaké peniaze na viedenskú zoo pochádzali aj z nich.

Vtedy mala zoologická záhrada 12 výbehov, ale zvieratá do nej doviezli až po niekoľkých rokoch od výstavby a prvým bol slon. Teraz môže byť návšteva viedenskej zoo aktivitou, ktorou možno stráviť celý deň a kľudne sa sem dá chodiť aj opakovane.

Každému druhu zvierat je určená jedna časť areálu, okrem tých exotických tu však majú napríklad aj tirolský sedliacky dvor so stajňami, kde sú hospodárske zvieratá, ktoré už sú prakticky vyhynuté.

Jednou z najväčší atrakcií sú už dve desaťročia pandy – jednou z najväčších preto, lebo viedenská zoo je jednou z mála v Európe kde žijú.

Zámok s 1441 izbami

Kto má radšej históriu, asi uprednostní pred zoologickou záhradou zámok Schönbrunn v susedstve, letné sídlo Márie Terézie. Má neuveriteľných 1441 miestností, samozrejme v rámci prehliadok sa dá pozrieť len malá časť z nich. Zaujímavosťou je, že časť izieb doteraz slúži ako mestské byty.

Zámok Schönbrunn Foto: Imoerial Austria
Schönbrunn Zámok Schönbrunn

Vybrať si možno z niekoľkých typov prehliadkových okruhov, prezrieť si izby a predmety v ktorých bývala a používala ich Mária Terézia, ale aj populárna Sissi.

Prehliadka Schönbrunnu však nie je pre ľudí, ktorí nemajú radi davy – ide totiž o najnavštevo­vanejšiu historickú pamiatku Rakúska. Takže aj lístok si je dobré kúpiť online dopredu. Kupujú sa na presný dátum a čas a môže sa stať, že ak prídete „na blind“ vstupy na pár hodín vopred môžu byť vypredané.

Celý areál pamiatkovej rezervácie Schönbrunn má 160 hektárov a hoci je obrovský, jeho prehliadka sa dá pohodlne zvládnuť panoramatickou železničkou. Tá vás povozí po celom zámockom parku, ktorý je spolu so zámkom Schönbrunn od roku 1996 súčasťou svetového dedičstva UNESCO a park je zároveň jednou z najobľúbenejších rekreačných oblastí Viedne.

Povoziť sa môžete aj po zoologickej záhrade a zaviezť sa aj k Gloriette, barokovej stavbe odkiaľ je krásny výhľad na Viedeň. Hovorí sa, že kto nebol pri Gloriette, akoby nebol ani v Schönbrunne.

Práter, Prater, Viedeň, Rakúsko, ruské kolo, Wiener Riesenrad, kabínky, húsenicová dráha Čítajte viac Cestovný ruch v susednej metropole sa priblížil k predpandemickej úrovni Adolf Hitler Čítajte viac Rakúsko sa konečne rozhodlo, čo spraví s Hitlerovým rodným domom. Plán má však aj kritikov Bratislava, turisti, stare mesto, Bratislavsky hrad Čítajte viac TripAdvisor prezradil: Ako hodnotí väčšina turistov návštevu bratislavského centra?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Viedeň #Schönbrunn