Talianska vláda chce reguláciu cien leteniek

Talianska vláda požiadala protimonopolný úrad krajiny, aby reguloval ceny leteniek na talianske ostrovy. Rozhodnutiu predchádzal spor s viacerými aerolíniami vyvolaný plánom vlády na zastropovanie cien leteniek, informuje agentúra Reuters.

22.09.2023 09:45
debata

Vláda predložila výzvu protimonopolnému úradu v rámci dodatku k nariadeniu pôvodne oznámenému v auguste, ktoré v tom čase označil nízkonákladový prepravca Ryanair za nezákonné a nevykonateľné.

Protimonopolný úrad môže na základe nariadenie zasahovať do tvorby cien v obdobiach najvyššieho dopytu, ako sú sviatočné dni počas letnej turistickej sezóny alebo v prípade, keď ceny letenky týždeň pred odletom na ostrovy prevýšia priemernú cenu o viac ako 200 %.

Generálny riaditeľ írskej spoločnosti Ryanair Michael O'Leary minulý týždeň počas návštevy Ríma uviedol, že nie je jasné, ako sa bude dekrét v praxi uplatňovať. Ryanair je najväčšou leteckou spoločnosťou pôsobiacou na talianskom trhu.

Protimonopolný úrad začal v decembri minulého roka vyšetrovanie možných tajných cenových dohôd pri letoch na Sicíliu a zo Sicílie počas vianočných sviatkov medzi viacerými spoločnosťami vrátane Ryanair, Wizz Air a easyJet.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Ryanair #Wizz Air #easyJet #ceny leteniek