Aj na Slovensku máme Rokfort v oblakoch. Viete, kde sa nachádza rozprávkový drevený domček?

Pre priaznivcov Harryho Pottera máme dobrú správu. Aj na Slovensku máme Rokfort v oblakoch. Slovensko je totiž blízke a prekvapivé... Je to drevený domček s typickými vežičkami postavený na kmeňoch troch stromov na romanticky opustenej lúke patriacej do katastra obce Čavoj. Čiže medzi Bojnicami a Čičmanmi. Autor nápadu Jakub ho vlastnoručne staval. A obsadený ho má mesiace vopred.

30.09.2023 06:00
Harry Potter, Monika Krchňáková, Čavoj Foto:
Učiteľka zo Šamorína Monika Krchňáková je veľkou fanúšičkou série o Harrym Potterovi.
debata

V deň, keď sme sa boli pozrieť na slovenský Rokfort v oblakoch, doň zhodou náhod prišla aj s rodinou prespať veľká fanúšička Harryho Pottera. Pedagogička Monika Krchňáková nadšene vystúpila zo svojho auta a rozhliadla sa.

„Rezervovala som si to tu už pred pol rokom, pretože je veľmi ťažké nájsť voľný termín. Vyzerá to tu nádherne! Som obdivovateľka série o Harrym Potterovi, tak veľmi som sa sem tešila!“

Svoje nadšenie preniesla aj na svoju rodinu a svojich malých zverencov v škole. „Učím v Šamoríne na základnej škole a so štvrtákmi sme dokonca na tému Harryho Pottera robili projekt, ktorý som zakomponovala do učebného plánu. Dodržiavali sme isté vzdelávacie plány, miešali sme elixíry, hľadali sme nejaké veci na základe indícií, mali sme triediaci klobúk a podobne. Deti mi dali dokonca darček na narodeniny, v októbri idem do Londýna do štúdií Harryho Pottera. Ja som narodená na Luciu, takže k čarodejníctvu mám naozaj blízko!“

Rokfort v oblakoch

Nachádza sa v katastri obce Čavoj.

Fotogaléria
Tritisíc šindľov pribíjal Jakub Kovaliček...
Učiteľka zo Šamorína Monika Krchňáková je...
+9Učiteľka zo Šamorína Monika Krchňáková je...

So smiechom ukazuje svoje tetovanie na ruke – čarovný prútik a obľúbené zaklínadlo v podobe ochranného kúzla. Ktorú časť Harryho Pottera má najradšej? „Prvá je asi najmagickejšia,“ zamyslí sa. „Je to pre mňa návrat do detského sveta, celú filmovú sériu si pozriem možno každé dva mesiace. Tu mám so sebou na čítanie druhý diel knihy. A najobľúbenejšou postavou celej série je pre mňa Hermiona.“

Na našu prosbu sa oblieka do kostýmu školskej uniformy, ktorú tu má so sebou. A zapózuje: Expecto patronum! (Očakávam ochrancu!) Na čo manžel vystúpi z auta. Dovolenka sa môže začať.

Aj na Slovensku máme Rokfort v oblakoch. Foto: Bianka Stuppacherová
Harry Potter, domček, Čavoj Aj na Slovensku máme Rokfort v oblakoch.

Čo odpovedala na žiadosť o ruku?

Jakub Kovaliček, autor nápadu rozprávkového „domčeka na strome“ si ho do veľkej miery nielen sám navrhol, ale aj postavil.

„Mám vzdelanie so stavebným zameraním a takisto štúdium 3D dizajnu. Na Slovensku máme niekoľko veľmi pekných treehouses, domčekov na stromoch, ale chcel som vytvoriť niečo vlastné, originálne. Na etapy sme domček stavali 8–9 mesiacov. Tritisíc šindľov som pribíjal ja osobne, párkrát som aj spadol. Všetko je však urobené z prírodných materiálov. Máme rodinnú stavebnú firmu, a to mi veľmi pomohlo. Dekorácie som tiež vyrábal počas víkendov.“

Okolie Čavoja dobre pozná, pretože jeho rodinní príslušníci tu už roky majú chalupu, kam chodia pravidelne relaxovať. Domček je na prvý pohľad osamotený, najbližší chalupári však nie sú zas tak ďaleko.

Do obchodu ale nie je práve blízko, takže je dobré nezabudnúť si na pobyt niečo podstatné. Jakub to vie, preto ponúka návštevníkom v rámci uvítania aj fľašu sektu a pizzu. Návštevníkov, ktorí prídu na dve noci, čaká aj košík s raňajkami. Navariť si však možno aj na plynovom variči.

Jakub Kovaliček, autor nápadu, vyčaroval... Foto: Bianka Stuppacherová
Harry Potter, domček, Čavoj, Jakub Kovaliček Jakub Kovaliček, autor nápadu, vyčaroval rozprávkový "domček na strome".

Domček „pokrstil“ manželský pár, ktorý mal svadbu v štýle Harryho Pottera. „Ešte nebolo dokončené ani oplotenie a oni – vraj sem musia rozhodne ísť. Obľúbené sú romantické pobyty pre zaľúbencov, ale zážitok je to aj pre rodiny s deťmi. Decká sa hrajú rôzne hry, zaľúbenci zas na terase popíjajú vínko a kochajú sa výhľadom. Ráno o šiestej sa na planine pasú srnky, raz sa na okraj lúky zatúlal aj malý medvedík. V zime sa tu dá sánkovať a bobovať. Domček je zateplený, okná sú plastové a malá piecka ho aj v zime vykúri do dvoch hodín.“

„Už tu boli aj rodičia so štvormesačným bábätkom. Prišli dokonca aj Švajčiari a v marci tu boli Česi žijúci v Nemecku. Prišli z 900 km vzdialenosti, aby tu chlapík požiadal svoju priateľku o ruku. Celé som mu to pripravil, kúpil kyticu, zákusky, girlandy. A ona povedala áno,“ smeje sa Jakub.

Obľúbené sú romantické pobyty pre zaľúbencov,... Foto: Bianka Stuppacherová
Harry Potter, domček, Čavoj Obľúbené sú romantické pobyty pre zaľúbencov, ale zážitok je to aj pre rodiny s deťmi.

Modrý trabant ako lietajúce auto z rozprávky

Vedľa domčeka je zaparkovaný nefunkčný starý modrý trabant ako imitácia lietajúceho auta rodiny Weaslyovcov. Modrý Ford Anglia sa po prvýkrát na scéne predstavil vo filme Harry Potter a Tajomná komnata.

Harry a jeho najlepší kamarát Ron sa nedostali k Rokfortskému expresu, a tak sa rozhodli do školy letieť na aute. Trabant sa naň naozaj podobá.

„Je to relikvia najmä v tomto farebnom variante. Jeden Čech ho mal odstavené v záhrade, tak som sa s ním dohodol, že si tento vzácny vrak odveziem. Bohužiaľ, najlepšie časy má za sebou, nejazdí ani nelieta. Je iba dekoráciou,“ vysvetľuje Jakub.

Mnohí návštevníci si sem nosia rôzne klobúky a habity kvôli fotografovaniu. Aj vo vnútri domčeka je množstvo potterovských doplnkov, vrátane obliečok na periny. Ak sa chcete podrobnejšie presvedčiť, akých, musíte prísť osobne. Problémom bude iba voľný termín…

Vedľa domčeka je zaparkovaný nefunkčný starý... Foto: Bianka Stuppacherová
Harry Potter, domček, Čavoj Vedľa domčeka je zaparkovaný nefunkčný starý modrý trabant ako imitácia lietajúceho auta rodiny Weaslyovcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter #Čavoj #domček na strome #domček Harryho Pottera